Prinses Amalia ziet ook in 2024 af van haar toelage

Het nieuws kwam naar buiten tijdens Prinsjesdag, afgelopen dinsdag.

Nadat prinses Amalia in 2021 aankondigde dat ze vanaf dat jaar haar miljoentoelage elk jaar zou terugstorten, ontving de prinses veel lof in binnen- én buitenland. En ook nu, twee à drie jaar later heeft de troonopvolgster laten weten dat ze ook in 2024 afziet van deze toelage.

Nog een jaar terugstorten

Het nieuws kwam naar buiten tijdens Prinsjesdag toen de welbekende miljoenennota werd gepresenteerd. Daarin kwam naar voren dat prinses Amalia ook in 2024 af zal zien van haar miljoentoelage.

Met dit besluit slaat ze ruim 1,7 miljoen euro af waar ze recht op heeft. Dit bedrag is opgebouwd vanuit een inkomen van 307.000 euro en onkostenvergoeding van 1,4 miljoen euro. En hoewel dit bedrag in 2024 zelfs stijgt naar 1,8 miljoen euro, slaat de kroonprinses ook dit keer de toelage af. Amalia heeft echter vóór haar achttiende al afstand gedaan van de toelage middels een persoonlijke brief aan de toenmalige minister-president Mark Rutte.

Persoonlijke brief

In deze brief legde ze uitgebreid uit waarom zij de toelage niet wil ontvangen. “Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen en andere studenten het zoveel moeilijker hebben, zeker in deze Corona tijd”, zo schreef ze in juni 2021. “het inkomen zal ik daarom tot aan het einde van mijn studie terugstorten. Bovendien zal ik zolang ik in mijn functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten hoef te maken, ook de onkostenvergoeding terugstorten. Ik hoop dat u dat begrijpt.”

Studie

Inmiddels weten we allemaal dat ‘gewoon naar school gaan’ onmogelijk is voor de prinses, al helemaal toen er verschillende bedreigingen op de loer lagen. Echter, studeert Amalia sinds 2022 aan de UVA in Amsterdam en is ze dit schooljaar begonnen aan haar tweede studiejaar. Wat verwacht wordt, is dat Amalia de toelage zal blijven terugstorten tot ze klaar is met haar studie.

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws