Dít is de reden waarom koning Willem-Alexander zo weinig staatsbezoeken ontvangt

Het loopt nog geen storm bij het Koninklijk Paleis.

Sinds hij in april 2013 werd ingehuldigd als koning der Nederlanden, heeft Willem-Alexander maar liefst 27 staatsbezoeken afgelegd. Staatsbezoek nummer 28, richting Zuid-Afrika, staat zelfs al op de koninklijke agenda van zijne majesteit. Wat betreft de staatsbezoeken aan Nederland, waarbij Wim-Lex zelf voor gastheer mag spelen, doet de koning het een stuk rustiger aan. En daar zit dus een hele logische reden achter. Spoiler-alert: het draait allemaal om hiërarchie.

Duidelijke hiërarchie

Als het gaat om het plannen van staatsbezoeken, is er weinig ruimte voor spontaniteit. Vaak wordt er maanden, al dan niet jaren, aan het programma gewerkt voordat de officiële aankondiging op de website van het Koninklijk Huis verschijnt. Het is dus geen toeval dat onze koning vaker op staatsbezoek gaat dan dat hij gasten ontvangt, verre van zelfs!

In televisie-interview met Tim den Besten voor het programma Timmyland (2022) onthulde de koning zelf de reden voor deze scheve verhouding. Hij legde het als volgt uit: “Er is iets wat een protocol heet. Degene die jonger staatshoofd is, gaat eerst bij de ander op bezoek.” Met ‘jonger’ bedoeld de koning dus in wezen ‘korter’. Want, met andere woorden: degene die minder lang in functie is, zal degene zijn die de ander een bezoek brengt. Pas wanneer dat bezoek heeft plaatsgevonden, zal er een ’tegenbezoek’ gepland worden. Weten we ook weer hoe dat zit!

In de praktijk

Om precies deze reden, kon onze Bea ook pas twaalf (!) jaar na haar inhuldiging tot koningin voor het eerst een staatsbezoek ontvangen. Daarvoor had ze zelf al vele kilometers afgelegd voor staatsbezoeken aan onder andere Luxemburg (1981), België (1981) en Groot-Brittannië (1982). Pas nadat ze alle meer ervaren collega-staatshoofden van deze landen had bezocht, werden er staatsbezoeken aan Nederland georganiseerd.

Wanneer je kijkt naar de staatsbezoeken die werden gebracht aan ons kleine kikkerlandje sinds Willem-Alexander op de troon zit, zien we dat de regel na al die jaren nog steeds van kracht is. Tijdens zijn enige inkomende staatsbezoek in november 2016 ontving hij koning Filip, de koning van België. Dit komt natuurlijk omdat koning Filip, al zijn het slechts enkele maanden, ná onze Wim-Lex werd gekroond.

Exceptie

En we horen je denken: die arme koning Willem-Alexander heeft het er maar druk mee, wat sneu dat hij nou nooit eens lekker thuis mag blijven. Gelukkig voor hem, wordt er wel eens een uitzondering gemaakt. Toen in maart 2014 de Chinese president Xi Jinping in Nederland op bezoek kwam bijvoorbeeld. De man werd een maand voordat Wim-Lex werd gekroond tot koning, al tot president benoemd. Waarom onze koning dan geen tripje naar China heeft gemaakt? Meneer Jinping moest toch al in Nederland zijn voor een andere afspraak, dus hij koos ervoor om de twee afspraken te combineren. Die royals zijn dus echt de moeilijksten niet!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws