Stralen als Sisi: keizerlijke juwelen gaan onder de hamer

Van het keizerlijk hof naar de veilinghamer.

Er zijn een paar historische royals die waarschijnlijk voor eeuwig tot de verbeelding blijven spreken, en waar iedereen wel een klein stukje van wil bezitten. Zo gaan er met enige regelmaat unieke stukken onder de hamer van wijlen prinses Diana. Komende maand vindt er weer zo’n unieke veiling plaats: dan gaan er bij Sotheby’s namelijk juwelen in de verkoop die regelrecht afkomstig zijn van het Oostenrijkse hof van keizerin Elisabeth en Franz Joseph.

Juwelenveiling

Wanneer veilinghuis Sotheby’s aankondigt dat zij binnenkort een indrukwekkende collectie juwelen mogen veilen, dan kun je er zeker van zijn dat dat geen subtiele pareltjes of glinstersteentjes zijn. Welnee. We hebben het hier over flinke porties goud en zilver en een eindeloze dosis diamanten.

Zo vindt er volgende maand in Genève een veiling plaats die geheel in het teken staat van de Oostenrijkse keizerlijke familie. Met de titel Vienna 1900: An Imperial and Royal Collection gaan er enkele pronkstukken uit koninklijke collecties met links aan de Habsburgers onder de hamer.

Goed bewaard

Tijdens de veiling komen verschillende prachtige kunstwerkjes voorbij – van persoonlijke giften van keizer Franz Joseph tot juwelen die in het diepste geheim gered werden van de Soviets. Tatler weet te melden dat deze juwelen al bijna tachtig jaar in een kluis bewaard werden, en nu mede dankzij Philipp von Württemberg geveild kunnen worden.

Zo is er onder meer dit prachtige corsagejuweel in de vorm van een bloemenkrans, dat volledig bezet is met diamanten:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Uni Kim (@uni.fun)

Volgens Tatler zou dit juweel cadeau gedaan zijn aan de hertogin van Württemberg, Maria Theresa, een dochter van één van Franz Josephs adviseurs, toen zij trouwde met haar Philipp in 1865.

Juwelenexpert Uni Kim weet hierbij te melden dat elk van de bloemen afzonderlijk te dragen is, en dat het centrale bloemelement met z’n parels ook los als broche gedragen kan worden. Uiteindelijk zou dit kunstwerkje tussen de 285.000 en 475.000 euro moeten opleveren.

Indrukwekkend diadeem

Daarnaast bevindt zich een prachtig Köchert-diadeem onder de te veilen stukken, dat ongeveer in dezelfde prijscategorie valt. Hiervan wordt gedacht dat dit een cadeau was van Franz Joseph zelve, aan de prinses Maria Immaculata van Bourbon-Sicilië toen zij trouwde met Robert, de hertog van Württemberg in 1861.

Naar verluidt vond keizerin Elisabeth het maar niks dat die Maria zulke parels cadeau kreeg van haar echtgenoot. Volgens familielegenden binnen de Von Württembergs kreeg Maria Immaculata van Sisi de weinig lovende bijnaam ‘Perlenfischerin’, ofwel ‘parelduikster’, schrijft Tatler.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

Wat dit diadeem bovendien uniek maakt, is dat de originele ontwerptekeningen van Köchert er nog bij zitten. Daarnaast zijn de parels volgens de experts van Sotheby’s van de meest prachtige kwaliteit, en is dit diadeem het toppunt van vakmanschap.

Kostbare veiling

Natuurlijk zijn dit niet de enige twee pronkjuwelen uit de collectie. Zo komen er tijdens de veiling onder meer een saffieren hanger van Tsaritsa Eleonore van Bulgarije voorbij, zien we een indrukwekkende halsketting met vijf strengen parels (tevens van Maria Immaculata geweest – wellicht had Sisi toch een punt?), en een halsketting van aartshertogin Margarete Sophie van Oostenrijk, met diamanten en robijnen én matchende broche voorbij. Hier kun je je uitgebreid vergapen aan alle prachtige juwelen die op 6 november geveild zullen worden.

Plaatsvervangend voorzitter van Sotheby’s, Andres White Correal, heeft over de veiling gezegd dat dit ‘één van de beste collecties koninklijke sieraden ooit in een veiling’ zou zijn. Wij geloven ‘m in elk geval direct – en hopen stiekem dat de royals van Europa deze veiling ook in de gaten houden. Wij kennen nog wel een paar troonopvolgers die vást nog zo’n extra juweeltje kunnen gebruiken.

Bron: Tatler | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws