De ‘verloren’ trui van Diana gaat onder de hamer

Speelse trui, of griezelig voorteken?

In februari 1981 was het hoge woord eruit: prins Charles en Diana Spencer waren verloofd. Alle ogen richtten zich op de piepjonge aristocratendochter, die vervolgens de tongen flink losmaakte met één van haar eerste verschijningen als toekomstig prinses: in de beroemde gebreide trui met een zwart schaap erop.

Verloren

Het is een iconisch moment geworden: Diana Spencer, de kersverse verloofde van de toekomstige Engelse koning, die in een gebreide trui met een zwart schaap komt opdagen. Nu, jaren later, voelt het haast als een griezelig voorteken van wat zou komen. Helaas werd de trui lange tijd verloren gewaand.

Tot nu! Onlangs bleek namelijk dat het breiwerkje van het merk Warm and Wonderful al die tijd ergens op een zolder had gelegen – tussen de mottenballen. Ja, echt: een stuk uit de koninklijke kledingkast bleek gewoon in een doos gepropt te zijn.

Ontdekking

Het zit zo: designers Sally Muir en Joanna Osborne spotten tot hun grote verrassing in de krant dat niemand minder dan Lady Di hun design droeg. “Haar invloed had een bijna onmiddellijke impact, met een stijging van de verkoop en publieke bekendheid van ons kleine label als gevolg, waar we voor eeuwig dankbaar voor zullen zijn”, deelden zij met Tatler.

Hun verbazing wordt nóg groter, wanneer zij enkele weken later een brief ontvangen vanuit Buckingham Palace: de trui van Diana was beschadigd geraakt, en was het mogelijk om deze te repareren? De designers gaan echter nog een stapje verder: wanneer zij de kapotte trui teruggestuurd krijgen, maken ze gewoon een gloednieuw exemplaar voor de prinses. Over de jaren raakt de kapotte trui in de vergetelheid, en zodoende wordt deze ergens achteraf op een zolder bewaard.

“Afgelopen maart, toen we de zolder afzochten naar een oud patroon, spotten we een kleine doos”, deelden de designers. “In de doos, weggestopt naast een katoenen bedsprei, was Diana’s originele trui uit 1981.” Zo vind je nog eens wat!

Onder de hamer

Natuurlijk geldt dat bijna iedereen anno nu wel een klein stukje Diana in hun leven wil hebben. Zo zijn onlangs haar juwelen, haar brieven, en haar baljurk al onder de hamer gegaan. Veilinghuis Sothesby heeft nu aangekondigd dat ook deze iconische trui van wijlen prinses Diana binnenkort geveild wordt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

“De trui is een stukje koninklijke modegeschiedenis en zal de hoofdrol spelen in onze inaugurele Fashion Icons veiling bij Sotheby’s New York dit najaar, waar van 31 augustus tot 14 september op geboden kan worden.”

Mocht je interesse hebben in deze iconische trui, dan kun je maar beter diepe zakken hebben. De trui zal naar verwachting namelijk tussen de 40.000 en 70.000 dollar opleveren. Dan is een replica, die nog altijd door het label verkocht wordt voor een luttele 300 euro, toch net iets betaalbaarder…

Bron: Tatler | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws