Geschiedenis onder de hamer: Diana’s juwelen worden geveild

De veiling van Di's sieraden heeft een bijzonder trieste reden.

Hoewel wijlen prinses Diana inmiddels al ruim een kwart eeuw niet meer bij ons is, is haar herinnering nog altijd springlevend. Dat blijkt maar weer met de grote hoeveelheid belangstelling voor een set van haar sieraden, die binnenkort wordt geveild.

Zwanenmeer

Ze straalde, toen in juni 1997 in de Royal Albert Hall. Lady Di was te gast bij een galavoorstelling van het Zwanenmeer in een lichtblauwe, laag uitgesneden japonnetje van designer Jacques Azagury, en maakte haar look af met een prachtige diamanten ketting – naar verluidt een gift van Dodi Al-Fayed.

Het is, weten we nu, de laatste keer dat we de ex-vrouw van de toenmalige kroonprins bij een officiële engagement te zien krijgen. Nog geen twee maanden na de balletvoorstelling verongelukt de prinses in Parijs.

Juwelen

Het is dan ook niet gek dat de sieraden die Diana die avond in de Royal Albert Hall droeg bijzonder beroemd zijn geworden. De ketting was gemaakt van 178 diamanten en vijf parels, en is niet lang na deze verschijning naar de juwelier gegaan. Hier werd een matchende set oorbellen bij het collier gemaakt – maar deze heeft Diana nooit meer in ontvangst kunnen nemen.

diana geveild
Beeld: NL Beeld

De set, bestaande uit de ketting én de matchende oorbellen, is de ‘Swan Lake Suite’ genoemd, naar het laatste evenement dat de prinses bijwoonde.

Veiling

Op 27 juni gaat de set definitief onder de hamer, met een bijzonder trieste reden. Een stukje geschiedenis, zoals de juwelen van wijlen Lady Di, laat je immers niet zomaar gaan. Op dit moment is de suite in handen van een prominente Oekraïense familie, bij wie het water aan de lippen staat door de inval van Rusland. Een deel van de opbrengsten van de veiling zal regelrecht naar de wederopbouw van Oekraïne gaan, meldt het veilinghuis Guernsey dan ook bij de listing. Juwelen inzetten voor het goede doel? Dat zou ongetwijfeld Di’s seal of approval kunnen dragen.

Bron: The Daily Mail, The Mirror, Guernsey | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws