Camilla wilde ‘ontsnappen’ tijdens Diana-schandaal, onthult vriendin

'Ze was op zichzelf aangewezen, zonder enige bescherming'

We schreven er al eerder over: het grote interview dat Camilla’s confidante en companion, Lady Landsdowne gaf aan de Sunday Times. Zo vertelde de goede vriendin van de koningin onder meer over haar reactie op Harry’s boek. Ook kwam de heftige periode aan bod, waarin Camilla als ‘derde in het huwelijk’ van Charles en Camilla een schijnbaar eindeloze golf van kritiek voor de kiezen kreeg.

Schandaal

Je kon er in de jaren ’90 niet omheen: het huwelijk van Charles en Diana was volledig vastgelopen. En met Diana als publiekslieveling, werd Camilla als affairepartner al snel tot zondebok gemaakt in de media.

Die periode in de vroege nineties was loodzwaar voor Camilla, blikt Fiona, Lady Landsdowne, terug. “Ze was op zichzelf aangewezen, zonder enige bescherming”, stelt ze.

Vriendinnen

Zo staat één specifiek moment in het geheugen van de markiezin gegrift. “Ik kwam haar op een dag ophalen uit Middlewick, toen stonden er camera’s tegen al haar ramen gedrukt”, herinnert de Queen’s Companion zich. “Dat was hoe wij konden helpen – ze bracht tijd door met ons en de kinderen”, blikt ze terug.

Uiteindelijk heeft Camilla’s ‘gevoel voor humor’ haar door deze gitzwarte periode gesleept. “Ze is een taaie. Ze is grootgebracht met een buitengewoon plichtsgevoel waarin je gewoon moet volhouden, niet zeuren, je van je beste kant laten zien, en weer doorgaan.”

Queen Camilla

Hoe heftig die periode ook was: uiteindelijk staat Camilla anno nu sterker dan ooit. Over enkele weken wordt zij naast haar grote liefde Charles gekroond tot Queen. Geen Queen Consort, geen Princess, maar een heuse koningin. In de jaren ’90 zou dit ondenkbaar geweest zijn – maar Camilla bewijst maar weer: de aanhouder wint!

Bron: Tatler, The Sunday Times | Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Laatste nieuws