Diana’s iconische baljurk breekt alle records op veiling

We deelden eerder deze maand al dat er een stukje Britse geschiedenis onder de veilinghamer zou gaan: Diana’s paarse baljurk van couturier Victor Edelstein werd namelijk geveild. Inmiddels is de verkoop achter de rug, en dat leverde een pretty penny op.

Veiling

Het gebeurt wel vaker: historische kledingstukken die via-via bij een veilinghuis terechtkomen. Aldaar mogen fashionista’s en liefhebbers van koninklijke kledij tegen elkaar opbieden om er uiteindelijk met de buit vandoor te gaan.

Zo belandde onlangs Diana’s strapless paarse baljurk, uitgevoerd in zijde-fluweel, bij veilinghuis Sotheby’s. Diana droeg de japon voor een officieel koninklijk portret door Lord Snowdon. Ook is ze in 1991 door de schilder Douglas Hardinge Anderson in de jurk vereeuwigd. Een bijzonder kunststukje, dat volgens de schattingen een royale 110.000 euro zou opleveren.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

Record

Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zover: de jurk werd bij opbod verkocht aan de hoogste bieder. Sotheby’s liet weten dat er vier serieuze bieders hard tegen hard speelden, en uiteindelijk ging er één gelukkige koper met de iconische jurk. Totaalprijs: 556.000 euro. Dat is ruim vijf keer de prijs die het veilinghuis zélf aan het kleedje had toegekend. Wie deze gelukkige nieuwe eigenaar is, blijft vooralsnog onbekend.

Met een totaalprijs van ruim een half miljoen euro, heeft de jurk van wijlen Lady Di alle records verbroken. Via sociale media heeft Sotheby’s laten weten: “Onze Princess Diana-japon bereikte $604k, en veroverde daarmee een rol als de meest kostbare jurk ooit verkocht op een veiling.” Tja, als je dan tóch nog een paar miljoenen hebt liggen – waarom zou je ook niet een stuk geschiedenis in huis halen? Hopelijk gunt de nieuwe eigenaar het grote publiek nog eens een kijkje op het couture-stuk…

Bron: NOS, Beau Monde archief | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws