Recept: carrot cake zoals Queen Elizabeth ‘m at

Om je vingers bij af te likken!

Heb jij je altijd al afgevraagd welke zoetigheid wijlen Queen Elizabeth het liefst bij haar thee nam? Dan heb je bij deze het antwoord op je vraag! De langstzittende Britste koningin, was namelijk verzot op de zelfgemaakte worteltaart van de chef-koks van Buckingham Palace. En zij zijn zo vriendelijk om dit recept, samen met nog heel veel andere koninklijke recepten, met ons te delen in het boek ‘Royal Teas: Seasonal Recipes from Buckingham Palace‘.

Koninklijk Kookboek

Niets zo comforting als een lekker groot stuk zelfgemaakte worteltaart geserveerd krijgen tijdens het drinken van een warm kopje thee, toch? Queen E had was het hier duidelijk mee eens, want het stond vaak bij haar op het menu voor de afternoon tea. In het boek ‘Royal Teas: Seasonal Recipes from Buckingham Palace’ hebben royal chef Mark Flanagan en royal pastry chef Kathryn Cuthbertson het heerlijke recept gedeeld van de worteltaart die ze bereidden voor Hare Majesteit. En het ziet er absoluut verrukkelijk uit! De auteurs beschrijven de taart zelf als ‘een donkere, kruidige cake, heerlijk smeuïg, en zeer verslavend’. Dat voorspelt in ieder geval al veel goeds.

Benodigdheden

Voor het bereiden van de cake van de worteltaart zoals de Queen ‘m graag at, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2 kleine scharreleieren
  • 105 g donkerbruine suiker
  • 105 g lichte bruine suiker
  • 150 g volkorenmeel
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel baking soda
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 35 g zure room
  • 105 g zonnebloemolie
  • 180 g geraspte wortels
  • 45 g geraspte kokosnoot

En voor de roomkaastopping:

  • 110 g zachte roomkaas (volvet)
  • 50 g ongezouten boter
  • 50 g poedersuiker
  • Sap van een halve citroen

Tot slot heb je niet te vergeten natuurlijk een bakvorm nodig. Voor bovenstaande porties is een bakvorm met en doorsnede van 18 centimeter perfect.

Instructies

Stap 1
Verwarm de oven voor op 170°C. Bereid de bakvorm voor door deze in te vetten met boter en de bodem en zijkanten te bekleden met bakpapier. Plaats de beklede bakvorm op een plat, stevig bakblik en zet deze opzij totdat je ‘m gaat gebruiken.

Stap 2
Klop in een kom de eieren, suikers en zonnebloemolie samen tot ze goed door elkaar gemengd zijn. Zeef in een aparte kom het meel, zout, baking soda en specerijen. Roer de droge ingrediënten voorzichtig door het eimengsel tot alle ingrediënten gelijkmatig zijn gemengd. Voeg tot slot de geraspte wortels en zure room toe en mix ook deze erdoor.

Stap 3
Giet het worteltaartbeslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Plaats de bakvorm op het middelste rek van de voorverwarmde oven en bak voor ongeveer 35 minuten, of totdat de cake terugveert wanneer je erop drukt. Haal de cake uit de oven zodra deze gaar is en laat afkoelen op een rooster.

Voor de roomkaastopping:
Zeef de poedersuiker in een kom en voeg de zachte boter toe. Klop goed tot het licht en luchtig is. Voeg de roomkaas toe en blijf kloppen tot een gladde consistentie is bereikt. Voeg tot slot langzaam het citroensap toe terwijl je blijft mixen.

Om de worteltaart samen te stellen:
Als de taart volledig is afgekoeld, haal je deze uit de bakvorm en plaats je ‘m op een bord of schaal naar keuze. Smeer met een mes voorzichtig de roomkaastopping gelijkmatig over de bovenkant van de taart. Et voilà: je worteltaart à la koningin Elizabeth is klaar!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws