Lang en gelukkig: wat is het geheim achter het huwelijk van de Oranjes?

Van gedeelde giechels tot zakelijke steun.

Beau Monde is groot fan van een koninklijk liefdesverhaal – helemaal als deze een happy end hebben. Gelukkig zijn onze eigen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bijzonder goed voorbeeld van zo’n succesverhaal. Komende februari zijn ze alweer 22 jaar getrouwd, en nog altijd hebben de twee het bijzonder leuk met elkaar. Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar?

Succes

Denk even terug aan 02-02-2002: Nederland kleurde Oranje, de bruid droeg Valentino en toen ze ‘ja’ zei, brulde het publiek zo goedkeurend dat de bruidegom zijn lachen niet kon inhouden. Er rolde een beeldige traan, er werd stevig gezoend op het balkon en het was een dolle boel.

Nu, 21 jaar later, is het misschien iets minder dol – het koninklijk ambt vraagt om enige waardigheid – maar zijn Willem-Alexander en Máxima nog altijd aan elkaar verknocht. Insiders zeggen zonder uitzondering dat ze een goed team zijn dat elkaar uitstekend aanvult. Afgaand op wat we van hen zien, is er veel wederzijds respect en dito waardering. En dat laten ze zien ook.

Lieve lichaamstaal

Beeld: NL Beeld

Overduidelijk is ook dat het af en toe knalt op Huis ten Bosch, wat vast ook reuze gezond is. Maar het meest vertederend zijn de Oranjes toch op momenten dat ze denken dat niemand kijkt. Zoals zij tegen hem aan kan hangen, zoals hij zijn arm even om haar heen kan slaan.

Allebei trots

Omdat ze nooit over dit soort persoonlijke zaken praten, blijft het gissen wat nu precies het geheim van dit goede Oranjehuwelijk is, maar we hebben wel een idee. Zo helpt het beslist dat ze elkaars rol accepteren. Niemand kan trotser naar zijn vrouw kijken als Willem-Alexander, die echt wel weet dat hij een ster aan de haak heeft geslagen. En omgekeerd wist Máxima al voor de inhuldiging dat hij het staatshoofd zou worden en ze laat hem schitteren in die rol.

Eigen werk

Ook slim van het stel: ze hebben elk hun eigen leven. Willem-Alexander ontvangt wat af in Paleis Noordeinde en beiden leggen heel wat werkbezoeken af. En Máxima loopt even vrolijk een school in Drenthe binnen als het gebouw van de Verenigde Naties. Zo hebben ze elkaar nog eens wat te vertellen en halen ze allebei op hun eigen manier energie uit hun werk.

Beeld: NL Beeld

Van alle koninklijke collega’s is Máxima met stip de koningin-gemalin die zich het meest profileert op haar eigen vakgebied. En het is natuurlijk helemaal 2020 dat een koningin niet meer louter beeldig behang is (hoewel we dol-dol-dól op haar tiaramomentjes zijn).

Knuffelig

Drie leuke dochters hebben is natuurlijk ook een gemeenschappelijk factor van belang. Zowel Willem-Alexander en Máxima zijn zeer betrokken en trotse ouders, die hun best doen hun kinderen een zo normaal mogelijke jeugd te geven.

Beeld: NL Beeld

Vermoedelijk rolt de koning regelmatig met zijn ogen over al het meidengedoe in zijn gezin (en vice versa zuchten de prinsessen af en toe net zo hard om hun vader), maar het ligt voor de hand dat hij er ook erg om moet lachen. Ook hier zie je in onbewaakte momenten weer even dat tactiele: er wordt stevig geknuffeld en op elkaar geleund.

Gedeelde humor

Het echte geheim van tientallen jaren kunnen volmaken zonder noemenswaardige struikelpartijen is misschien wel dat ze samen nog zo ontzettend veel lol hebben.

Beeld: NL Beeld

Zij lacht graag, hij heeft een uitgestreken gevoel voor humor, beiden vullen hun publieke taak meer vanuit het hart in dan dat ze protocol en afstand heel belangrijk vinden. Op naar nóg meer geluk, liefde en gezondheid, Majesteiten.

Bron: Beau Monde archief, Ella Vermeulen | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws