Koning Charles geëmotioneerd na het zien van herinnering aan de Queen

De foto brengt het een en ander bij haar zoon naar boven.

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat wijlen Queen Elizabeth op 96-jarige leeftijd overleed. En hoewel haar zoon koning Charles ongetwijfeld dagelijkse aan zijn moeder herinnerd wordt, was het zien van déze foto toch even slikken.

Bijzondere foto

Charles was zichtbaar geëmotioneerd toen hij dinsdag tijdens een receptie in Buckingham Palace een bijzondere foto kreeg te zien. Het was een afbeelding van de plek waar zijn overleden moeder, wijlen Queen Elizabeth, in 1952 verbleef toen ze hoorde dat haar vader, koning George VI, was overleden en ze vanaf dat moment dus koningin werd. Toen de koning opmerkte dat de historische locatie, de Treetops Lodge in Kenia, niet meer bestaat, vroeg zijn vrouw koningin Camilla naar het houten bouwwerk: ”Is het niet meer onder ons? Och, het is ingestort.”

Kenyan royal reception
NL Beeld / PA Images

De koning was zichtbaar aangedaan. ”Het is een grote schande”, zei hij op dat moment. ”Ja, dat is zo”, antwoordde de koningin. “Het is echt triest. Een van de meest iconische plekken. Het is triest dat het verdwenen is.”

Toch is er na het zien van de dierbare herinnering ook nog ruimte voor een dolletje. “Moet wel spannend zijn geweest om daarboven te komen,” lachte Charles terwijl hij naar het fragiele houten bouwwerk wees.

De plek waar prinses Elizabeth ‘The Queen’ werd

Het gaat om het Treetops, een lodge diep in het Aberdare National Park in Kenia. De toenmalige prinses en hertog van Edinburgh logeerden er op 5 februari 1952, toen Elizabeths vader George VI de volgende ochtend vroeg overleed.

NL Beeld / PA Images

Toen ze terugkeerden naar de nabijgelegen Sagana Lodge, een huwelijkscadeau van de bevolking van Kenia, werd Philip over de dood verteld en vertelde hij het nieuws aan zijn vrouw. Uiteraard bereikte het nieuws ook al snel de Britten. The King is dead.

NL Beeld / PA Images

Op stel en sprong

Saillant detail: de terugreis ging niet helemaal vlekkeloos. Het koninklijke protocol schrijft voor dat de royals zwarte kleding moeten inpakken als ze op reis gaan. Reden? Je raadt het misschien al: voor het ongelukkige geval dat iemand overlijdt terwijl ze in het buitenland zijn. In de regel moeten alle leden van de koninklijke familie bij rouw namelijk zwart dragen als teken van respect.

Toen de vader van Elizabeth tijdens haar verblijf in Afrika stierf, had ze geen rouwoutfit mee. Als gevolg hiervan mocht ze pas op de foto als er een geschikte outfit bij haar was gebracht.

NL Beeld / PA Images

Er is toen een zwarte jurk geleverd in het vliegtuig waarin Elizabeth zich bevond. De Queen kleedde zich om in de lucht en droeg de gepaste outfit toen ze landde in Londen.

Bron: Hello! Magazine, Archief Beau Monde | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws