Sieneke blikt terug op Songfestival: ‘De kritiek ging ook over m’n uiterlijk’

'De enige keren dat ik had opgetreden, was bij familie en vrienden op feestjes.'

Het leven is een aaneenschakeling van keuzes en beslissingen. Soms denk je achteraf: was dat nu wel zo’n slimme move? In gesprek met Beau Monde blikt zangeres Sieneke terug op dat allesbepalende moment – haar verguisde Songfestival-optreden. Bakken met kritiek kreeg Sieneke over zich heen toen ze als meisje, zonder enige podiumervaring, meedeed aan het Eurovisie Songfestival.

Nul ervaring

“Ik was net 18 geworden toen ik mocht optreden op het Eurovisie Songfestival. Ik was heel jong, had totaal geen podiumervaring. De enige keren dat ik had opgetreden, was bij familie en vrienden op feestjes. Dat is wel wat anders dan voor 200 miljoen mensen”, legt de nu 31-jarige zangeres uit aan Beau Monde.

“Aan de ene kant was het een voordeel dat ik er zo onbevangen en blanco instapte. Ik had helemaal niet in de gaten wat voor groot evenement het Eurovisie Songfestival is en ging er dus heel nuchter mee om. Mijn begeleidster Marianne Weber was hartstikke zenuwachtig, maar daar had ik geen last van.”

Draaiorgel

“Toen ik als winnaar uit de bus kwam, was ik in eerste instantie helemaal in de gloria. Waar ik niet op had gerekend, was dat er zoveel kritiek op mijn deelname zou zijn. Ergens snapte ik dat wel, want al die jaren ervoor waren bekende Nederlanders naar het Songfestival gegaan. En ineens was ik daar, Sieneke, een jong meisje van wie niemand ooit had gehoord.”

Toch gaat ze haar optreden in Oslo vol zelfvertrouwen tegemoet. “Ik wist op dat moment al dat ik mijn toekomst zag in het Nederlandse volksrepertoire. Dat wilde ik op het Eurovisie Songfestival laten overkomen, dus de keuze voor een draaiorgel op het podium was snel gemaakt.”

Te oubollig

“Veel mensen vonden onze act helemaal niks. Ze hadden liever iets gezien wat meer van nu was, minder traditioneel en vernieuwender. Ik vond dat niet zo erg, iedereen heeft z’n eigen muzieksmaak”, deelt de nuchtere Sieneke.

“Maar de meningen van mensen gingen veel verder dan alleen over de muziek. Het ging ook over mijn uiterlijk, mijn kleding, mijn kapsel. Ik weet nog dat ik ergens las dat ik te oubollig en te nietszeggend was. Het ging eigenlijk helemaal nergens over, als je er goed over nadenkt. Misschien was het ook een beetje klagen om het klagen. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment dacht: straks gaan ze ook nog over mijn kleur nagellak schrijven.”

En nu?

Uiteindelijk heeft Sieneke geen spijt van haar aanpak. Zo vertelt ze: “Het is nooit leuk om kritiek te krijgen, zeker niet als je nog in een fase van je leven zit waarin je het zelf ook allemaal nog niet precies weet. Dat had helemaal verkeerd kunnen aflopen, zoals bij Joan Franka is gebeurd.”

“De commotie was niet prettig, maar ik was zo enthousiast en blij dat ik deze kans kreeg dat ik niet echt stilstond bij de mening van andere mensen. Als ik er nu op terugkijk, dan ben ik alleen maar heel dankbaar dat ik dit heb kunnen doen. Het is de start geweest van een carrière die ik dertien jaar later nog steeds heb.”

En die carrière loopt op rolletjes! Tot en met eind december staat Sieneke samen met Frans Bauer in de mooiste theaters van het land met hun tour ’n Avond met jou, en recentelijk heeft ze het nieuwe nummer De nacht is zo lang uitgebracht.

Dit artikel is onderdeel van een interview met Sieneke uit de nieuwste Beau Monde. Naast Sieneke blikken ook Frank Masmeijer en Justine Pelmelay op de grootste fouten van hun levens. Daarnaast voelen we de Froger ladies aan de tand over hun familieband en kampeeravonturen, en delen we natuurlijk een hele hoop glamournieuws, shoptips, en travel hotspots. Nu in de winkels!

Tekst: Fleur Baxmeier | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws