Prachtig symbool: dit is waarom de Britse royals klaproos-spelden dragen

De Windsors voegen een betekenisvol symbool toe aan hun ensembles.

We zien de Britse royal family de laatste weken geregeld met een klaproos opgespeld aan iedere outfit, en dat heeft wel een heel prachtige betekenis. De rode poppy is namelijk verbonden met Remembrance Day in Groot-Brittannië, waar de Windsors elk jaar bij stilstaan.

Royal family

Het is royal watchers wellicht opgevallen dat de Britse royal family de afgelopen weken rode klaprozen op hun outfits hebben gespeld. Prins William en Kate Middleton droegen beide het betekenisvolle symbool op hun groene jasje tijdens het gezamenlijke bezoek aan Schotland op 2 november. Ook daarna bleven de Windsors de bloem dragen tijdens individuele uitstapjes. Prins William droeg de speld tijdens zijn werktrip aan Singapore voor de uitreiking van de Earthshot prijs en Kate was te zien met een rode bloem op haar camouflagejasje tijdens de 1st The Queen’s Dragoon Guards in de Britse shire county op 8 november.

Beeld: NL Beeld

Echter blijft het daar niet bij, want ook koning Charles en koningin Camilla brachten een klaproos aan op hun verfijnde outfits tijdens een bezoek aan Kenia. Daarnaast droeg Meghan Markle tijdens het eerste evenement voor het herdenken van militairen in San Diego ook een geborduurde klaproos op haar wollen vest. Voor het tweede evenement ruilde ze haar outfit in voor een iets chiquer exemplaar en koos ze voor een rode klaproos op haar elegante pak.

Remembrance Day

Bovendien droegen de Windsors afgelopen zaterdag de klaproos speld tijdens het Festival of Remembrance, waarbij bijna de hele koninklijke familie aanwezig was. Ook bij het Royal British Legion Festival of Remembrance hadden enkele leden van de Britse royal family de rode bloem opgespeld. Afgelopen zondag was het tijd voor de nationale herdenkingsdienst, die traditiegetrouw plaatsvond bij de Cenotaph in Londen. Hierbij waren de royals natuurlijk ook in groten getale aanwezig. Voor de gelegenheid gingen de aanwezige royal ladies gekleed in het zwart met meerdere poppies op hun outfit.

Beeld: NL Beeld

Klaproos speld

Sinds 1921 zijn de betekenisvolle klaprozen een vast onderdeel van de garderobe van de Britse royal family. Elk jaar in november worden de prachtige klaprozen opgespeld om militairen te herdenken die zijn omgekomen in oorlogen.

De klaproos-spelden worden voornamelijk geassocieerd voor Remembrance Day op 11 november, samen met de landen van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. Het prachtige symbool is afgeleid uit het gedicht ‘In Flanders Fields’ van John McCrae, die hij schreef over de Eerste Wereldoorlog. “In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row. That mark our place; and in the sky, the larks, still bravely singing, fly. Scarce heard amid the guns below.”

Bron: People, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws