Windsors kijken terug op bijzonder herdenkingsweekend

Emotionele momenten en koninklijke onderonsjes.

Afgelopen weekend was het in het Verenigd Koninkrijk weer tijd voor de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers. Daarom zagen we de de Britse royal family dit weekend bij een aantal belangrijke, bloedserieuze, en opmerkelijk emotionele evenementen.

Traanoogjes

Zo vond zaterdag het Festival of Remembrance plaats waarbij bijna de hele koninklijke familie aanwezig was. Voordat koning Charles en koningin Camilla echter de Royal Albert Hall betraden, hadden zij de eer om bij de iconische cultuurkoepel twee beelden te onthullen. Het gaat hier om bronzen beelden van wijlen prins Philip en koningin Elizabeth – Charles’ ouders.

Op beelden van de onthulling is te zien dat de koning het bijna te kwaad krijgt bij deze prachtige nod naar zijn ouders.

Beeld: NL Beeld

Festival of Remembrance

Na deze onthulling was het tijd voor het Royal British Legion Festival of Remembrance, waar de royals het (getuige de kiekjes) prima naar hun zin hadden!

Royal Box festival of remembrance
Beeld: NL Beeld / Newspix International

Voor de gelegenheid gingen de aanwezige royal ladies gekleed in het zwart, met meerdere poppies opgespeld.

Zo droeg prinses Kate een zwarte Emilia Wickstead-japon, die zij combineerde met de parel-accessoires van wijlen Queen Elizabeth.

kate wales
Beeld: NL Beeld

…dook Anne, Princess Royal, weer eens in de archieven en trok zij een een jurk uit haar garderobe die ze in 1999 ook al eens droeg…

prinses anne
Beeld: NL Beeld

…en kwam hertogin Sophie van Edinburgh tevoorschijn in een gloednieuwe maxi-jurk van het label ME+EM.

sophie edinburgh
Beeld: NL Beeld

Herdenkingsdienst

Gisteren was het bovendien tijd voor de nationale herdenkingsdienst, die traditiegetrouw plaatsvond bij de Cenotaph in Londen. Tijdens de Nationale herdenkingsdienst worden elk jaar de bijdragen van soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog en andere conflicten herdacht. Dit gaat gepaard met twee minuten stilte, een kranslegging, en een parade door de Londense wijk Whitehall.

Hierbij waren de royals natuurlijk ook in groten getale aanwezig. Zo waren koning Charles, prinses Anne, prins William en prins Edward onderdeel van de herdenkingsdienst…

remembrance weekend
Beeld: NL Beeld

…en werd die vanaf het balkon gadegeslagen door onder meer Camilla en Kate…

remembrance weekend
Beeld: NL Beeld

…en Duchess Sophie en Sir Timothy Laurence.

remembrance weekend
Beeld: NL Beeld

Na de twee minuten stilte legde koning Charles de eerste krans bij het oorlogsmonument namens het hele Verenigd Koninkrijk.

remembrance weekend
Beeld: NL Beeld

Zoet moment

Hoewel de herdenkingsdienst natuurlijk een bijzonder serieuze aangelegenheid was, spotten oplettende kijkers nog een aantal lieve momenten tussen koningin Camilla en prinses Kate. Zo deelden de twee enkele kleine onderonsjes op het balkon.

remembrance weekend
Beeld: NL Beeld

Een vorstin en haar toekomstige opvolger: altijd leuk om te zien dat die twee zo goed met elkaar door één deur kunnen. Daarbij weten royal fashion experts te melden dat Kate ook hier op subtiele wijze een nod naar koningin Elizabeth in haar look heeft verwerkt. De oorbellen van de Princess of Wales zouden namelijk ooit onderdeel geweest zijn van een van de favoriete broches van wijlen de koningin. Zo hebben we drie generaties Queens op één balkon!

Bron: BBC, Town & Country Magazine, Instagram @royalfashionpolice | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws