Harry wist niet dat Queen Elizabeth op sterven lag, volgens nieuw boek

'Harry stond er helemaal alleen voor.'

Harry en Meghan Markle hadden naar verluidt geen idee dat de royal family zich aan het voorbereiden waren op het overlijden van Queen Elizabeth vorig jaar. Dat blijkt uit het nieuwe boek Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival, dat is geschreven door goede vriend van de hertog van Sussex, Omid Scobie.

Pittige uitspraken

In het nieuwe boek Endgame komt naar voren dat de relatie tussen de broers prins William en Harry onherstelbaar is, omdat de prins van Wales zijn broertje als ‘overloper’ ziet. Hij zou beweren dat er geen weg meer terug is, en dat er ook niets is veranderd sinds Harry zijn boek Spare heeft uitgebracht eerder dit jaar. Tot op heden heeft Buckingham Palace nog niet gereageerd op de beweringen. Oef, dat zijn nog eens pittige uitspraken!

Toch blijft het daar niet bij, want Scobie onthult nog meer in zijn boek. Zo zou prins William zijn broer hebben genegeerd toen hij vroeg hoe hij van plan was naar Schotland te gaan net voor het overlijden van Queen Elizabeth. Ook zou koning Charles tegen Harry hebben gezegd dat hij zonder zijn liefde Meghan moest komen. Volgens een bron was ze niet gewenst. Daarnaast zou Harry nog geen idee hebben wat er allemaal aan de hand was in Balmoral toen hij in het vliegtuig stapte. Echter vertelden bronnen de kranten dat Charles zijn zoon Harry daar persoonlijk over had geïnformeerd. William zou volgens het boek geloven dat Harry is ‘gehersenspoeld door een leger aan therapeuten’.

Belangrijk telefoontje

In het nieuwe boek Endgame vertelt Scobie dat Harry en Meghan Groot-Brittannië hadden bezocht voor een aantal afspraken in september 2022, toen het paleis aankondigde dat Queen Elizabeth na het advies van doktoren moest gaan rusten. “De volgende ochtend hadden de Sussexes er geen idee van dat Buckingham Palace al plannen maakte voor de laatste uren van de koningin, en de eerste dagen van het nieuwe tijdperk van de monarchie – totdat de telefoon van de hertog begon te rinkelen. Een onbekend nummer. Meestal negeerde hij die”, schrijft Scobie. Het was Meghan die haar man er toe zette het telefoontje op te nemen. En dat deed hij, net voordat de telefoon stopte met overgaan. Scobie vervolgt: “Harry had dat jaar niet veel met zijn vader gesproken, maar dit was niet het moment voor spanningen tussen vader en zoon. Charles vertelde hem dat hij en Camilla op het punt stonden Dumfries House te verlaten en naar Balmoral te gaan, waar prinses Anne al aan de zijde van de koningin stond. Hij zei tegen Harry dat hij onmiddellijk naar Schotland moest komen.”

Harry
Harry tijdens de uitvaart van Queen Elizabeth (Beeld: NL Beeld)

Harry stuurde meteen een bericht naar zijn broer om te vragen hoe hij en Kate van plan waren om naar Schotland te gaan en of ze samen konden reizen, maar daar kreeg de hertog van Sussex geen antwoord op. “Het was verontrustend om getuige te zijn”, vertelt Scobie. “Harry stond er helemaal alleen voor.”

Scobie beweert dat enkele ‘bronnen’ van Buckingham Palace bepaalde kranten hadden voorzien van informatie. Zo schreef men destijds dat Charles het vreselijke nieuws over de zieke Queen Elizabeth persoonlijk met zijn zoon had gedeeld, maar dit wordt in Endgame dus ontkend.

Spare

In het boek Spare vertelde Harry al over het overlijden van zijn lieftallige grootmoeder. Hij haastte zich vorig jaar naar Schotland om Her Majesty nog te ontmoeten, nadat Buckingham Palace had aangekondigd dat ze ernstig ziek was. Helaas lukte het hem niet om het landgoed op tijd te bereiken, voordat Elizabeth overleed. Harry beschreef in zijn boek hoe hij haar toefluisterde dat hij hoopte dat ze gelukkig was en herenigd zou worden met prins Philip, die een jaar eerder overleed. Ook vertelde de hertog van Sussex dat hij zijn grootmoeder bewonderde, omdat ze haar taken tot het einde toe had vervuld.

Bron: Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws