Alle keukentrends voor 2024 op een rijtje

Dit zijn dé trends voor het nieuwe jaar!

Sta je op het punt aan de slag te gaan met het ontwerpen van een nieuwe keuken? Je zal al snel merken dat er tegenwoordig ontzettend veel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan de ruime variëteit in kleuren en materialen en de talloze keukenapparaten die je in het ontwerp kunt verwerken. Wat zijn de trends voor 2024? Aan welke zaken zou je moeten denken bij het ontwerpen van een keuken? Hoe doe je inspiratie op? In dit artikel lees je er alles over.

Inspiratie

Het helpt om bijvoorbeeld alvast online een aantal collecties, zoals een mooie keuken van Mandemakers Keukens  te bekijken, of om online naar persoonlijke blogs te zoeken. Regelmatig delen bloggers foto’s van hun interieur, wat je de mogelijkheid biedt om ongegeneerd bij mensen binnen te kijken. Welke materialen hebben zij in het ontwerp van de keuken terug laten komen? Wat zijn de apparaten die onmisbaar zijn, op basis van deze keukens? Het biedt je inspiratie en laat je tot nieuwe ideeën komen voor je eigen keuken.

Steeds meer huishoudens kiezen voor een luxe keuken

Onder meer de  luxe keukens zijn momenteel enorm populair! Die trend zal zich in 2024 doorzetten. Bij deze luxe keukens, die ook wel design keukens genoemd worden, kiest men voor een strak en functioneel ontwerp. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van gewaagde kleuren en materialen. Denk bijvoorbeeld aan een volledig zwarte keuken met een aanrechtblad van graniet of composiet. Andersom kun je ook een volledig witte keuken overwegen, uitgevoerd met een blad van beton of bijvoorbeeld marmer. Voeg goudkleurige accessoires toe aan beide keukens: een goudkleurige kraan, een goudkleurige omranding van de keukenkasten, goudkleurige handvaten, enzovoorts.

Tip: een luxe keuken is voor jou wellicht niet compleet zonder een eigentijdse wijnkoelkast, welke je bijvoorbeeld integreert onder het blad van een kookeiland.

Standaard

Natuurlijke en duurzame materialen in trek

Zowel bij deze luxe keukens als in het ontwerp van keukens in algemene zin wordt steeds vaker gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Dat valt onder meer te verklaren door de duurzaamheid hiervan. Materialen als hout, graniet en bijvoorbeeld composiet gaan ontzettend lang mee. Het vergt op voorhand wellicht een iets grotere investering, maar dat betaalt zich over een langere termijn terug. Ook na vijf of tien jaar blijft het een feestje om in je keuken aan de slag te mogen gaan met taarten, een diner voor het gezin of een vers brood.

Gebruik van moderne hightech keukenapparatuur

Enigszins aansluitend bij de groeiende populariteit van luxe keukens is de voorkeur van huishoudens voor moderne hightech keukenapparatuur. Een goed voorbeeld hiervan is de in de inductiekookplaat geïntegreerde afzuiging van vieze kookgeuren. Deze geïntegreerde afzuigsystemen zijn voorzien van een filter. Het is een passend alternatief voor de afzuigkap aan de wand, wat vaak bepaald geen sieraad is in keukens. Je zou de afzuigkap van een koof kunnen voorzien, om deze op nette wijze weg te werken. Nadeel daarvan is dat een koof relatief veel ruimte in beslag neemt. Deze ruimte kun je ook gebruiken voor een aantal stijlvolle houten plankjes aan de muur. Plaats weckpotten met diverse soorten pasta, noten of bijvoorbeeld gedroogde kruiden op de plankjes. Het zijn praktische, leuke accessoires!

Naast de inductiekookplaten met afzuigsysteem worden steeds meer keukens uitgevoerd met een kokendwaterkraan. Het model van Quooker is hierbij zeer populair. In plaats van alleen een kokendwaterkraan te integreren in jouw nieuwe keuken, kun je ook voor de combinatie van kokend-, gekoeld- en bruisend water uit dezelfde kraan kiezen. Zo heb je bij ieder weertype en voor ieder moment van de dag het juiste glas water. Net als voor het geïntegreerde afzuigsysteem geldt ook hierbij dat een kokendwaterkraan ruimtebesparend werkt. Je hebt namelijk geen losse waterkoker meer nodig op het aanrechtblad.

Beeld: Mandemakers Keukens

Laatste nieuws