Science says: shoppen is hartstikke gezond

Het beste nieuws van vandaag!

Door de kou en de regen naar de sportschool? Er zijn maar weinig bikkels die daar écht blij van worden. Dat je liever in je favoriete fauteuil wegkruipt met een boekje en een quilt begrijpen we dan ook helemaal. Gelukkig is er een héél goed alternatief voor zo’n sessie op de crosstrainer of stairmaster: een sfeervolle shopsessie!

Shoppen

Ja, echt: shoppen is gewoon hartstikke goed voor je. Je banksaldo en je partner denken er misschien anders over, maar volgens de wetenschap zet je je lichaam hard aan’t werk tijdens zo’n intense shopsessie. Mocht je lover je weer eens kritisch vragen of die ronde langs je favoriete boetiekjes nu wel écht nodig is (jaaa-haaa), dan heb je hier een goed antwoord.

Zo zit het

Kijk, we weten natuurlijk allemaal dat shoppen goed is voor ons humeur. Het is niet alleen een cliché, maar het heeft ook een biologische reden: wanneer jij dat ene fantastische jurkje in de wacht sleept, of een cadeautje waarvan je weet dat ’t je partner dolblij zal maken, komt er een hoop dopamine vrij in je hersenen. Dat komt omdat je met zo’n shopsessie het beloningssysteem van je hersenen flink aan het werk zet.

Maar ook op fysiek vlak geldt dat lekker winkelen erg goed voor je kan zijn – mits je de webshops links laat liggen en je echt aan een rondje door de stad waagt. Uit onderzoek van Udozi en YouGov blijkt dat winkelen een echte workout kan zijn. Zo heeft de Britse studie uitgewezen dat je tijdens een gemiddelde shopsessie 1572 calorieën verbrandt. Dat staat gelijk aan drie Big Macs, zestien glazen champagne of drie repen chocolade.

Goed excuus

Let wel: dit betreft een flinke shopsessie, als je inkopen doet voor Kerstmis en Sinterklaas bijvoorbeeld. Even op en neer naar de supermarkt mag dan heel nuttig zijn, je verbrandt er een stuk minder energie mee.

Maar geen zorgen, een ander onderzoek ondersteunt het goede nieuws. Een uur winkelen is namelijk ook al hartstikke gezond. Een uurtje shoppen staat gelijk aan een halfuur hardlopen. Het is pure cardio om al die tassen te sjouwen. Bovendien is winkelen beter voor je knieën dan hardlopen. Kortom: een goed excuus om eens extra uitgebreid te shoppen voor de feestdagen, non?

Bron: The Daily Mail | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws