Feest bij onze zuiderburen: Filip en Mathilde 24 jaar getrouwd!

De twee delen al 24 jaar lief en leed in Laken!

Het is alweer 24 jaar geleden dat koning Filip en koningin Mathilde met elkaar in het huwelijksbootje stapten. Kort nadat ze in september 1999 bekendmaakten verloofd te zijn, trouwde het koninklijke stel in hun hoofdstad Brussel. Ter ere van hun – bijna zilveren – huwelijk blikken we terug op de grote dag van de Belgische royals.

Tennisbaan

In 1996, kruisten Filip’s en Mathilde’s paden op de tennisbaan. De koning wist zijn liefje daarna maar liefst drie jaar verborgen te houden. In september 1999 verraste hij vervolgens vriend en vijand toen hij Mathilde d’Udekem d’Acoz aan de natie voorstelde als zijn verloofde. Logopediste Mathilde had ‘de liefste lach’, droeg geen brave jurk, maar een vlotte broek en proostte op de pers met een tomatensapje. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op en een paar maanden later zijn ze getrouwd.

De bruiloft

Ze trouwen op 4 december 1999 in de St-Michiels en St-Goedelekathedraal in Brussel. Daar wisselden ze trouwringen uit en gaven elkaar twee kussen op de wang: hét hoogtepunt van een twee uur durende mis welke werd bijgewoond door maar liefst 1200 gasten in de gerenoveerde middeleeuwse kerk. Onderstaande video bewijst wat voor happening deze royal wedding eigenlijk was, inclusief koninklijke gasten die van ver en wijd kwamen om de Belgen elkaar het ja-woord te zien geven. Zo zien we koning Charles van Groot-Brittannië, maar spotten we ook keizer Naruhito van Japan. Prinses Rahma bint El Hassan van Jordanië is ook aanwezig, evenals koningin Sophia van Spanje.

Wat Filip zo leuk aan zijn, destijds kersverse, vrouw vindt, laat hij later tijdens een staatsbezoek aan Polen doorschemeren: “Dankzij de Poolse wortels van mijn vrouw heb ik het geluk om elke dag te worden geconfronteerd met de mix van charme en vastberadenheid die jullie volk zo typeert.” Cute!

Familieman

Alhoewel koning Filip zelf allesbehalve een rooskleurige jeugd heeft gehad, toont hij zich inmiddels een echte familieman. Samen met zijn vrouw Mathilde krijgt hij vier kinderen: Elisabeth (2001), Gabriël (2003), Emmanuel (2005) en Eléonore (2008). Bij elk kind wordt Filip vrolijker en zelfverzekerder en de rol van koning vult hij vanaf 2013 dan ook boven verwachting in.

In een reactie op het boek ‘Koningskwesties’ van RTBF-journalist Frédéric Deborsu, waarin werd gesuggereerd dat hun huwelijk gearrangeerd was en dat hun kinderen niet op natuurlijke wijze werden verwerkt, liet Filip weten: “De dag dat Mathilde ‘ja’ zei was de gelukkigste dag van mijn leven. Sinds die dag heeft ons huwelijk ons vier kinderen geschonken, die we met liefde omringen, liefde die ze ons in overvloed teruggeven.” Happy anniversary, Majesteiten!

Bron: Beau Monde archief, Libelle, Blauw Bloed  | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws