Koninklijke kost: dit is het lievelingseten van koning Filip

We verklappen alvast: het is een heel gewoon maaltje.

Afgelopen vrijdag vierde koning Filip zijn 10-jarig troonjubileum. Reden genoeg om de koning wat beter te leren kennen. Om te beginnen bij de praktische zaken: wat is eigenlijk het lievelingseten van Filip?

Belangstelling

Hoewel Filip de koning van ons favoriete buurland is, weten we eigenlijk niet zo heel veel van hem. In de belangstelling staan doet-ie liever niet (verkeerde beroep gekozen?): in plaats daarvan schuift hij liever vrouwlief Mathilde naar voren. Maar afgelopen vrijdag was het toch echt zíjn dag, en dus kwam de Belgische tv-zender VTM met unieke beelden van een Filip in zijn natuurlijke habitat.

Exclusieve beelden

De opnames van VTM werden vrijdag uitgezonden, maar zijn eigenlijk in 2020 al gemaakt. Het plan om een documentaire over de koning te maken ter ere van zijn zestigste verjaardag, werd de kop ingedrukt door de coronacrisis. Afijn, dankzij die beelden weten we nu al íets meer over Filip – al zal hij altijd een tikje mysterieus blijven. Zo vertelt de koning op de beelden wat hij het liefst eet. Van kaviaar of andere rijke-mensen-voedsel moet Filip niets hebben: geef hem maar gewoon een goed bord pasta, en dan het liefst spaghetti. De vorst verklapte ook wat hij ervan vindt om in een paleis te wonen. “Het is soms groot en soms loop je er een beetje verloren doorheen. En de kinderen kunnen zich verstoppen”, aldus Filip.

Nationale feestdag

Vrijdag was het uiteraard groot feest in België, en een nationale feestdag zou natuurlijk niet compleet zijn zonder een goede speech van de koning. En hoewel dat misschien niet Filips sterkste kant is, bracht-ie het er toch aardig goed vanaf. “Wat een mooie avond, wat een mooi feest. Met zoveel vreugde, zoveel talenten. Bedankt aan iedereen, onze hele familie is heel blij om met jullie te vieren.“

Bron: Libelle | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws