Binnenkijken bij Filip en Mathilde? Zo neem je een kijkje in’t Belgische paleis

Met een paleis in de steigers is er tóch een manier om het publiek binnen te laten spieken.

Net zoals de Oranjes elke zomer Paleis Noordeinde openstellen voor het publiek, opent het Belgische koningshuis elke zomer de deuren van het Koninklijk Paleis te Brussel. Dit jaar gaat dat echter niet door vanwege verbouwingen, maar er ís een andere manier om eens binnen te spieken bij Filip en Mathilde.

Gesloten deuren

Hoewel het gemiddelde paleis door zou kunnen gaan voor een museum, met alle pracht, praal, kunst, cultuur, en historie die men aan het hof kan aantreffen, blijven de poorten van menig royaal stulpje stevig gesloten voor het grote publiek.

Om al die nieuwsgierige aagjes tóch de hand te reiken, gaat elke zomer de deur van het Koninklijk Paleis in Brussel toch even van slot. Zo kon men vorig jaar van eind juli tot eind augustus eens een kijkje nemen in officiële residentie van het Belgische koningspaar, dat in de praktijk vooral als werkpaleis dient. Filip en Mathilde wonen namelijk in het Kasteel van Laken, in het noorden van Brussel.

Renovaties

Dit jaar is het bezoeken van het paleis echter niet zo makkelijk. De Belgen hebben hun paleis namelijk in de steigers staan, en toeristen dwars door de werkzaamheden laten banjeren? Dat is uiteraard geen groot succes.

Met enkele sfeervolle kiekjes van het vorstelijk paar in groene bouwhelmen, kondigen de Belgen aan dat zij het dit jaar anders aanpakken qua opening van het paleis. Zo is er namelijk een virtuele tour van het Koninklijk Paleis te doen via je browser!

Binnenspieken

Op de speciale website die door het Belgische hof in het leven is geroepen, kun je nu gewoon vanaf de divan een kijkje nemen achter de paleispoorten. Met een paar kliks sta je opeens in de imposante troonzaal, of zelfs in het kantoortje van koning Filip. Royaltykenners weten hier te spotten dat pal achter zijn bureau een uitgebreid assortiment aan familiekiekjes te bewonderen is.

Aan de andere kant van het kantoor, pal naast de deuren, heeft Filip bovendien een indrukwekkende collectie kiekjes van collega-vorsten en andere staatshoofden. Zo zien we individuele portretten van wijlen prins Philip en koningin Elizabeth, foto’s van onder meer het Luxemburgse en Noorse vorstenpaar, én kiekjes van troonopvolgers Frederik en Mary van Denemarken. En wat valt hierbij op? Helemaal front and center op één van de tafels prijkt het portret van onze eigen Willem-Alexander en Máxima. Een goede buur, een verre vriend, én een betrokken collega? Die Filip is van alle markten thuis!

Bron: Monarchie.be | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws