Hoe de streken van Laurent hem de meest omstreden prins van België maakten

Van racistische uitspraken tot flirterig gedrag en gassen op de snelweg zonder veiligheidsriem: prins Laurent deed het allemaal.

Naast alle keurig opgeleide, welbespraakte en welgemanierde royals heb je ze er altijd tussen zitten: de zwarte schapen, omstreden prinsen en prinsessen die zich niet helemaal volgens de etiquette weten te gedragen. Eén daarvan is prins Laurent van België. We nemen een kijkje in alle schandalen waarin hij verwikkeld raakte. 

Uitspraken

Hoewel het de laatste jaren beter lijkt te gaan met het al dan niet koninklijke gedrag van prins Laurent, heeft de broer van koning Filip zich in zijn carrière als prins schuldig gemaakt aan een flink aantal – laten we zeggen – ongelukkige uitspraken. Toen hij in 2015 met vrouwlief Claire een huis bezocht van een en organisatie die huizen verbouwt voor mensen met financiële problemen, was hij plotseling gefascineerd door het kapsel van een journalist. “Rook jij ook wiet?”, vroeg hij hem, een tikje brutaal. “Want mensen met rasta’s gebruiken dat nogal hè?”

Datzelfde jaar bezocht Laurent een tentoonstelling over stripverhalen, en kon hij het wéér niet laten om zijn vrije fantasie te delen met de rest van de wereld. Terwijl hij wijst naar de heupen van een aanwezige vrouw zegt hij tegen de striptekenaar: “Hier dit is meer vrouwelijk. Ik heb dat zeer graag, waarom tekent u ze niet zo?”

Ook tijdens een speech die hij gaf op een gala van de Koning Boudewijnstichting versprak de prins zich. Hij had het, terwijl hij op het podium stond met Claire, over “onze twee kleine talentjes” – en dat terwijl Laurent toch echt dríe kids op de wereld heeft gezet. Klein foutje…

Belangrijk telefoontje

Naast zijn ietwat ongelukkige uitspraken haalde Laurent ook op andere manieren de voorpagina’s. Zo pleegde hij tijdens een defilé op de Belgische nationale feestdag in 2019 doodleuk een telefoontje terwijl de militairen en civiele diensten op het plein voor het Koninklijk Paleis in Brussel voorbijtrokken. De prins werd gefilmd tijdens een ritje zonder gordel in zijn Porsche – een incident dat hem de bijnaam ‘Prins Plankgas’ opleverde – en liet zijn overleden hond invriezen om hem na een paar maanden een laatste groet te brengen.

Moeilijke jeugd

Behoorlijk wat fratsen van deze omstreden prins, dus. Maar we moeten niet vergeten dat Laurent het als kind niet altijd makkelijk heeft gehad. Naast het feit dat hij zich een ‘overbodige royal’ voelde, werd hij als jongetje niet volledig gezien door zijn ouders. Albert en Paola zaten bij hun buitenechtelijke partners, terwijl Laurent en zijn broer en zus werden achtergelaten bij gastgezinnen, gouvernantes of in een internaat. In de tv-documentaire Paola, côté jardin blikt hij samen met Filip en Astrid terug op hun turbulente jeugd.

Inmiddels lijkt Laurent een stuk rustiger te zijn geworden. Met Claire, dochter Louise en zonen Nicolas en Aymeric leidt de prins nu een gelukkig leventje, grotendeels buiten de schijnwerpers. “Het gaat goed met mij, beter. Ik ben blij als iedereen rond mij blij is”, zei hij onlangs tegen een Belgische omroep. Gelukkig maar!

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws