Aha: dit is hoeveel je aankomt van een tompouce

En hoe lang moet je over de vrijmarkt struinen om dat er weer af te krijgen?

Of je nu geniet van het koninklijk bezoek in Emmen, over de vrijmarkt struint, of met een kleedje in het gras geniet van één van de vele Koningsdag-festivals: een echte oranje-tompouce hoort erbij. Maar mocht je op de lijn willen letten, dan doe je er goed aan om met mate te genieten!

Tompouce

Een lekker glas Aperol of een Oranjebitter, mét natuurlijk een tompouce erbij: het heurt net zo bij Koningsdag als de vrijmarkt, de wapperende vlaggen, en de vorstelijke uitstapjes door het land.

Mocht je nu elke keer weer eindigen met klodders room op je oranje outfit, de gouden tip volgens de Beau Monde-redactie is om de vorkjes achterwege te laten, en de tompouce een stukje te ontmantelen voor je je tanden erin zet. Door de bovenkant van de room af te halen en onderaan met het glazuur tegen de bodem aan te drukken, kun je genieten van je hapje zonder dat je de bakkersroom eruit knijpt. Thank us later!

Caloriebommetje

Maar goed: met zo’n hoop banketbakkersroom, bladerdeeg en suikerig glazuur, zal het je niet verbazen dat een tompouce een flinke lading calorieën bevat. Hoeveel precies? Dat verschilt een beetje per producent, maar ga maar uit van zo’n 300 kcal per stuk. Omdat deze gebakjes niet bepaald vullend zijn – en omdat ze gewoon bijzonder appetijtelijk zijn, laten we eerlijk wezen – kun je hier vaak zonder moeite meerdere van opeten. Smullen geblazen, maar dat tikt wel aan!

Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell verklapte rond Pasen al eens aan Libelle dat je zo’n 7000 calorieën extra moet eten om ongeveer een kilo aan te komen. Even snel omgerekend komt dat dus neer op zo’n 23 tompouces. Dan moet je dus wel héél veel van deze decadente roomgebakjes houden!

Eraf sporten

Stel nu dat je nu de dag bent begonnen met een tompouce bij de koffie…hoe lang moet je dan over de vrijmarkt flaneren voor je deze lekkernij er weer ‘af’ hebt gelopen? Op een lekker wandeltempo zou je dan een uur à anderhalf uur kwijt zijn. Dit hangt een beetje af van je leeftijd, lengte, lichaamsgewicht, en je metabolisme. Met hardlopen of zwemmen ben je het snelst klaar – dan heb je die 300 kcal in zo’n twintig à dertig minuten alweer besteed.

Natuurlijk geldt dat een genietmoment op z’n tijd ook gewoon moet kunnen. Zolang je de rest van het jaar lekker gezond en gevarieerd eet, is een oranje-tompouce (mét een oranjebittertje) op z’n tijd echt niet gek. Geniet ervan!

Bron: Manners, Jumbo, Hema, Santé, Menzis | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws