5 redenen waarom infrarood-warmte kan helpen bij spierherstel

Wanneer je pijn hebt in je buik of rug, dan leg je er vaak iets warms op. Een warmwaterkruik bijvoorbeeld of een zakje met kersenpitten. Zelfs warmtepleisters worden vaak gebruikt bij pijnklachten, vooral wanneer deze zich in de spieren bevindt. Deze vijf redenen geven aan waarom het heel goed is om warmte van bijvoorbeeld infrarood toe te passen om spieren te herstellen.

1 Verbetert toevoer van zuurstof

Door een warmtebron kunnen bloedvaten wat verwijden, waardoor voedingsstoffen, denk vooral aan zuurstof, gemakkelijk naar de spieren kunnen worden vervoerd en vervolgens de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Warmte via een kruik, een warme douche of warmtepleister is daarom zeker aan te raden. Infrarood licht kan overigens ook de bloedcirculatie helpen bevorderen.

Standaard

2 Infraroodwarmte dringt diep in de spieren

Het beste is om gebruik te maken van een warmtebron waarvan de warme straling tot diep in de spieren trekt. De reden dat we onder meer zo van de zon houden, is dat bepaalde stralen van de zon heel diep in ons weefsel reiken, waardoor je het lekker warm krijgt en spieren kunnen ontspannen. Dit komt vooral door het infrarood licht wat in zonnestralen zit. Infrarood zorgt voor deze weldadige warmte. Er zijn speciale lampen, infraroodpanelen ter verwarming of in de douche en infrarood sauna’s die dit effect hebben. Of kies voor een heerlijke infrarood saunadeken waar je jezelf helemaal inwikkelt. Een dergelijke deken werkt als een infrarood sauna en helpt je lichaam totaal te laten ontspannen, terwijl je wel lekker gaat zweten.

3 Verlichting van spierpijn en stijfheid

Een warm bad, warme douche of zwemmen in een warm zwembad hebben allemaal gemeen dat je er volledig van ontspant. De warmte van infrarood licht kan net zo goed helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid. Doordat het infrarode licht zo diep in de weefsels kan doordringen, worden spieren verwarmd. Dit kan helpen om de spanning los te laten en de flexibiliteit te vergroten. En dat bevordert op zijn beurt dan weer het herstel na inspannende activiteiten. Het warmhouden van een pijnlijke plek is dus heel natuurlijk, omdat warmte helpt om verkramping in de spieren te verminderen. Daarnaast kan het zelfs helpen om ontstekingen bij spierblessures te verminderen.

4 Kan het genezingsproces versnellen

Er zijn onderzoeken waarbij wordt gesuggereerd dat infrarood warmte de aanmaak van cellulaire energie (ATP) zou kunnen stimuleren. ATP zou kunnen helpen om het genezingsproces van beschadigd spierweefsel te versnellen. Zo zou je dus met de warmte van infrarood sneller kunnen herstellen na intensieve training. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan, maar het is natuurlijk mooi meegenomen dat je je dankzij dertig minuten onder de infrarood deken gewoon sneller zou herstellen.

5 Verbetering van het algemene welzijn

Infraroodtherapie staat bekend om zijn ontspannende effecten op het hele lichaam – ook op geestelijk vlak. Doordat het lichaam namelijk geheel tot rust kan komen, ontspant ook je hoofd. Daarom kan dit heel goed zijn voor je mentale gezondheid. Wanneer je totaal ontspannen bent, kan het lichaam veel beter weerstand bieden aan virussen en bacteriën. Je immuunsysteem kan daardoor beter zijn werk doen. Zo kan het gebruik van infrarood licht of infrarood warmte bijdragen aan je algehele gevoel van welzijn.

Saunadeken met infrarood

Er zijn trouwens verschillende topsporters die gebruik maken van een saunadeken om zo afvalstoffen makkelijker af te voeren uit hun lichaam, zodat de spieren beter en sneller herstellen. Een saunadeken met infrarood warmte werkt direct op je lichaam. Je hoeft hiervoor niet meer naar een infrarood sauna in een wellness centrum, want de deken gebruik je gewoon thuis. Zo creëer je dat spagevoel iedere keer bij je in huis en dat is puur genieten.

Infrarood gebruiken

Wist je dat een half uurtje blootgesteld worden aan infrarood warmte genoeg is om spierherstel of je algehele welzijn te verbeteren? Het is aangeraden om jezelf niet langer dan dat bloot te stellen aan deze warmte. Onder een infrarood saunadeken is dit overigens ook lang genoeg om van alle voordelen van de warmte te profiteren. Volg altijd de aanwijzingen op van de infrarood bron die je gebruikt. Zo haal je er het meeste uit voor een goed gevoel, spierherstel en welzijn.

Raadpleeg een arts bij blessures

Heb je een (sport)blessure en wil je infrarood therapie gebruiken, dan is het goed om dit ook te bespreken met een arts of fysiotherapeut. Het is sowieso goed om bij langdurige spier- en gewrichtsklachten een arts te raadplegen. Zo ben je verzekerd van de beste zorg en kun je er weer snel tegenaan. Mocht je overigens last krijgen na gebruik van infrarood warmte, raadpleeg dan ook altijd je huisarts voor advies.

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws