Aha: zo zwaar mag je handtas zijn

Tijd om je tas eens uit te ruimen?

Sleutels, lippenbalsem, telefoon, powerbank, borsteltje, spiegeltje, drie verschillende kleuren lipgloss, een flesje water, nagelvijl, paracetamol, zonnebril, paraplu, extra panty, en ga zo maar door. “Een slimme meid is op alles voorbereid”, luidt het devies, en dus slepen we regelmatig een ontzettend volle tas met ons mee. Maar hoe verstandig is dat eigenlijk? Zit er een maximum gewicht aan wat je in je handtas kunt stoppen?

Schoudertas

Een tas aan je schouder hangen is handig, zeker als hij lekker groot is. Daar kan mooi alles in wat je die dag nodig hebt, van een lippenstift tot een laptop. Maar let jij er weleens op hoe zwaar je tas is? Het gewicht van je schoudertas mag namelijk maar tien procent van je eigen gewicht zijn, zo stelt chiropractor Evelyn Haworth.

Een snelle rekensom: weeg jij 70 kilo? Dan mag je schoudertas maximaal 7 kilo zijn. Een flink gewicht, als je het ons vraagt. Je schouder krijgt daarmee toch best wat te verduren. Hang je tas daarom regelmatig aan de andere schouder om zo klachten te voorkomen. Ook kun je het beste kiezen voor een tas met een brede band.

Handtas

Bovenstaand gewicht geldt wanneer je de schoudertas daadwerkelijk op je schouder met je meedraagt. Heb je een tas die je hangend aan je arm met je meedraagt? Dan mag die niet meer dan 4,5 kilo wegen. Voor een clutch geldt overigens dat-ie niet meer dan 2,5 kilo mag wegen.

Rugzak

Een rugzak rust natuurlijk op beide schouders, maar dat betekent niet dat je hem zomaar vol kunt proppen. Wel mag je hier meer in doen dan in een schoudertas. Hiervoor geldt de regel dat je zo’n twintig procent van je lichaamsgewicht mee mag nemen in een rugzak. Iemand van 70 kilo zou volgens deze regel dus 14 kilo meenemen.

“Zorg er wel voor dat de onderzijde van de tas precies op je taille valt, zodat deze aansluit bij de natuurlijke ronding van je lichaam”, raadt Haworth aan.  Voor dat extra beetje steun kun je bovendien kiezen voor een rugzak met een band rond je taille.

Heel glam is het niet, maar goed. Voor onderweg kan het een wereld van verschil maken – en voor dat leuke etentje kun je dan altijd nog een losse clutch meenemen, non? Wij zien vooral een goede reden om een extra handtas te shoppen!

Bron: Elegance, SheFinds | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws