Koninklijk Huis of Koninklijke familie: dit is het verschil

Dit is hoe het ziet met de Oranjes!

Het is weer bijna Koningsdag, en dit jaar strijken de Oranjes neer in het Drentse Emmen. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met ons Koninklijk Huis? Wat houdt dat precies in? Wie horen daar wel en niet bij? Beau Monde doet een spoedcursus Oranjes!

Koninklijk gezelschap

Wie er preciés bij aanwezig zijn dit jaar? Dat moet nog blijken. Waar we eerder de klok erop gelijk konden zetten dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima in elk geval acte de présence zouden geven met dochters Amalia, Alexia en Ariane, is dat de afgelopen jaren ook geen garantie gebleken nu de prinsessen uitvliegen.

In elk geval staat vast dat er volop leden van het Koninklijk Huis bij aanwezig zijn. Maar er zijn dus ook een hoop vorstelijke prominenten van de partij die misschien wel erg koninklijk zijn, maar géén lid van het Koninklijk Huis zijn. Hoe zit dat?

Koninklijk Huis

Allereerst: er zit een duidelijk verschil tussen het Koninklijk huis, en de Koninklijke familie. Het Koninklijk Huis kun je ook wel de harde kern van de Oranjes noemen. Dit zijn degenen die het dichtst op de troon staan.

Wellicht denk je dat de afspraken rond het Koninklijk Huis zoals zoveel protocollen en regeltjes eeuwenoude tradities zijn. Maar dat valt reuze mee. Sinds 2002 bepaalt de Wet Lidmaatschap Koninklijk Huis namelijk precies wie er wel en niet onder de harde kern van de Oranjes vallen. Zo valt op de website van het Koninklijk Huis te lezen: “Lid van het Koninklijk Huis zijn de Koning of Koningin, de afgetreden Koning of Koningin, de wettige nakomelingen van Koning Willem I die in de 1e of 2e graad verwant zijn aan de huidige Koning of Koningin en voor troonopvolging in aanmerking komen, de echtgenoten van de hierboven genoemde leden, degenen die op grond van de overgangsregeling bij de Wet lidmaatschap van het Koninklijk Huis deel uitmaken van het Koninklijk Huis.”

Daarbij kunnen deze mensen hun lidmaatschap kwijtraken wanneer zij geen Nederlanders meer zijn, er een ontslag wordt verleend bij Koninklijk Besluit, of wanneer zij in het huwelijksbootje stappen zonder parlementaire goedkeuring. Zo geschiedde bijvoorbeeld bij prinses Irene en wijlen prins Friso, die beiden kozen voor de liefde.

Dit betekent dat au moment, naast het koninklijk gezin, het Koninklijk Huis bestaat uit prinses Beatrix, prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Dit laatste paar is overigens meteen weer een kleine uitzondering op de bovenstaande regels: zij vallen namelijk nog onder een oude wet, waarbij verwantschap in de 3e graad ook telt.

Koninklijke familie

Wanneer je het echter hebt over de Koninklijke familie, dan heb je het over de bredere Oranje-verwanten. Een goed deel van het genootschap dat traditiegetrouw met het koninklijk paar en hun dochters meereist voor Koningsdag, bestaat dan ook uit deze leden van de Oranjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prins Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette, prins Pieter-Christiaan en prinses Aimée. Ook hun kinderen, prinses Mabel, prinses Irene, en de nakomelingen van wijlen prinses Christina horen bij de Koninklijke familie.

Vanaf nu weet je dus exáct hoe de vork in de steel zit. Totdat Amalia de troon bestijgt en alle familieleden weer een plekje opschuiven, in elk geval. Maar dat zal ongetwijfeld nog wel even op zich laten wachten!

Bron: Koninklijk Huis | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws