Koningsdag-programma: dít staat de Oranjes morgen te wachten

En we delen meteen hoe je er zelf van kunt meegenieten!

Morgen is het ein-de-lijk zover. Na het daverende feest in Rotterdam vorig jaar, is morgen Emmen het feestelijk toneel voor de viering van Koningsdag. Dít is wat de Oranjes te wachten staat.

Oranjes in Drenthe

Het is, na de Koninginnedag-viering van 2002 in Hoogeveen in Meppel, voor het eerst in meer dan twintig jaar dat de Oranjes zich weer voor de feestelijke dag naar Drenthe begeven. Bij de bekendmaking dat Emmen dit jaar de eer had om het oranjekleurige feest te organiseren, werd al gedeeld: “De gemeente wil samen met de provincie een feest organiseren dat past bij de Drentse schaal. Zowel in omvang als qua kosten.”

Dat betekent echter niet dat het koninklijk gezelschap zich morgen hoeft te vervelen. Er staat namelijk volop leuks op het programma voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de rest van de genodigden.

Negen pleinen

De koninklijke wandeling gaat om 11.00 uur van start en leidt in totaal langs negen ‘pleinen’ in de stad. Na het startplein volgen het Dansplein, Verjaardagsplein, Cultuurplein, Spelplein, Innovatieplein, Sportplein, Wildlands en het Atlas Theater, en het Raadhuisplein Meezingplein, waar de dag feestelijk wordt afgesloten.

1. Startplein

Omdat het in Drenthe prachtig fietsen is door de heidevelden en er regelmatig wielerevenementen plaatsvinden, worden de Oranjes door een peloton wielrenners vergezeld naar het Noorderplein. Dit is het startpunt van de koninklijke route, en hier vindt dan ook de officiële ontvangst plaats door allerhande prominenten, waaronder commissaris van de koning Jetta Klijnsma. Zanger Bouke Scholten, ‘de Emmense Elvis‘, voorziet de kick-off van het programma van muziek.

Vanaf hier lopen de royals naar de Noorderstraat, waar de rijke historie van Emmen aan bod komt. Dit deel wordt afgesloten met een modeshow waarin geschiedenis en toekomst samensmelten in een sterk staaltje couture.

2. Dansplein

Hierna volgt het wervelende Dansplein, waar klassieke dans, breakdance, volksdansen en afrodans samenkomen. Dertien verschillende dansgroepen laten hier zien hoe op de dansvloer alle grenzen vervagen. Wie weet: zien we hier ook bij de Oranjes nog de voetjes van de vloer gaan?

3. Verjaardagsplein

Koning Willem-Alexander is natuurlijk niet de enige die iets te vieren heeft op 27 april. Op het Verjaardagsplein vieren 250 verjaardagsgasten gezellig mee met de vorst. Van andere jarige Emmenaren, tot mensen die om hun inzet voor de maatschappij beloond zijn met een lintje: zij proosten allen met de koning. Bovendien kan hier in Drentse stijl genoten worden van een wervelend optreden: de koning van de piratenmuziek, Jannes, verzorgt hier namelijk de muziek.

4. Cultuurplein

Na een hapje en een drankje is het tijd voor een bezoekje aan het Rensenpark, waar kunst, cultuur en innovatie centraal staan. Hier worden de Oranjes uitgenodigd om zelf ook hun creatieve kant te laten zien, en staat een unieke performance op het programma waarin theater, dans, en zang samensmelten tot een ‘unieke noordelijke samenwerking’.

5. Spelplein

Hier is het volgens de organisatie ’tijd voor actie’. Onder leiding van bekende radio-dj’s Jorien Renkema en Jordi Warners strijden hier verschillende teams van onder andere basisscholen uit de regio tegen elkaar in een daverend gevecht om de ‘eeuwige Emmense glorie’. Ook de Oranjes worden uitgedaagd om te laten zien hoeveel zij over de regio weten. Met onze bloedfanatieke royals belooft dat natuurlijk veel goeds!

6. Innovatieplein

Helemaal in het straatje van onze eco-conscious koning is natuurlijk het Innovatieplein, waar het hergebruiken van plastic centraal staat. Emmen is namelijk één van de wereldleiders op dit vlak met dank aan de inzet van onder meer NHL Stenden. Dit wordt bovendien prachtig in beeld gebracht met een plein van ruim duizend 3D-geprinte bloemen van circulaire plastics. Fleurig!

7. Sportplein

Mochten de Oranjes niet de winst hebben behaald op het Spelplein, dan krijgen ze op het Sportplein een herkansing. Hier wordt gevoetbald en kunnen enthousiastelingen deelnemen aan een penalty shoot-out. Een beetje lastig op pumps, wellicht, maar goed. Gelukkig kan op het Sportplein ook genoten worden van een potje handbal, én van de wereldkampioen sjoelen, Elly Mensen, die dus gewoon uit Emmen komt. Wie weet welke Oranje er hier met de sportieve glorie vandoor gaat.

8. Wildlands en het Atlastheater

Als één na laatste punt staat ‘de trots van Emmen’ op het programma: de bekende Emmense dierentuin, Wildlands. Hier vindt men ook het Atlastheater, waar afgelopen maandag al het grootse Koningsdagconcert plaatsvond. Deze twee locaties vormen samen ‘het paradepaardje van de stad’.

9. Raadhuisplein Meezingplein

Zo’n feestelijke route moet natuurlijk goed afgesloten worden, en dat gebeurt met een grootse sing-a-long op het Raadhuisplein. Hier volgt een optreden van Drentse trots Daniël Lohues en zijn band. Dirigent Reinout Douma van het Noordpool Orkest sluit samen met de aanwezigen de dag goed af met als klapstuk het Wilhelmus, gezongen door Rosa da Silva.

Weer

Daarnaast willen we natuurlijk dólgraag weten wat het weer morgen nu eigenlijk gaat doen. Hoewel de temperaturen gelukkig weer een stukje hoger liggen dan de kille boel van afgelopen week, lijkt het erop dat de Oranjes morgen maar beter de paraplu’s en poncho’s mee kunnen nemen. Er worden namelijk verschillende buien voorspeld. Fingers crossed dat het Koninklijk gezelschap ’t een beetje droog houdt!

Thuis meegenieten

Mocht Emmen nu niet naast de deur liggen – óf heb je simpelweg geen zin om de buien te trotseren – dan is er gelukkig goed nieuws. Op NPO1 wordt de koninklijke wandeling namelijk live uitgezonden. Om 20.35 kun je bovendien nog even nagenieten met de uitzending van het Koningsdagconcert op NPO2.

Uiteraard zorgt Beau Monde er morgen voor dat je helemaal wordt bijgepraat over de mooiste outfits van onze royals, de leukste momenten, en de beste highlights. Houd onze website dus vooral in de gaten!

Bron: Koningsdaginemmen.nl | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws