Sfeervol: Koningsdag 2024 vindt plaats in Emmen

Dit is wat we tot nu toe weten over het koninklijke feest!

Na de spetterende jubileumeditie van Koningsdag dit jaar in Rotterdam, is het volgend jaar de beurt aan de Drentse stad Emmen om het koninklijk gezelschap als gasten te verwelkomen. Dit heeft de RVD zojuist bekendgemaakt.

Emmen

In een kort edoch krachtig bericht vanuit de Rijksvoorlichtingsdienst wordt het grote nieuws aangekondigd: “Zijne Majesteit de Koning woont op zaterdag 27 april 2024 met leden van het Koninklijk gezin en leden van de Koninklijke familie de viering bij van Koningsdag in Emmen in de provincie Drenthe.”

Het is de eerste keer sinds de troonwissel dat de Oranje feestdag gevierd wordt in Drenthe. De laatste Koninginnedag die in Drenthe plaatsvond, was in de plaatsen Hoogeveen en Meppel, in 2002. Zo is het dus de eerste keer in meer dan twintig jaar dat een Drentse locatie verantwoordelijk wordt voor het bouwen van een fors koninklijk feestje.

‘Drentse schaal’

Op de website van de gemeente Emmen krijgen we al een kléin tipje van de sluier opgelicht over wat we mogen verwachten. Zo valt er te lezen: “De gemeente wil samen met de provincie een feest organiseren dat past bij de Drentse schaal. Zowel in omvang als qua kosten.” Is dit een subtiele manier om te stellen dat we geen budget hoeven te verwachten à la de luttele vier miljoen die Rotterdam neertelde voor het feest? Ach, een beetje nuchterheid voor zo’n koninklijk feest – dat kan ook prima, non?

“We hopen dat het bezoek van de Koning een onvergetelijk feest wordt voor onze gemeente en de regio en bijdraagt aan de profilering van Emmen”, stelt burgemeester Eric van Oosterhout.

Plannen

Voor de rest valt er nog niet veel te zeggen over de precieze plannen. Zo is het voorlopig nog niet bekend welke Oranjes er precies bij zullen zijn. Dit jaar ontbrak bijvoorbeeld prinses Alexia, die te druk was met blokken voor haar examens in Wales. Aangezien Ariane komend schooljaar uitvliegt naar Italië, zou het maar zo kunnen dat het jongste A’tje Emmen aan zich voorbij laat gaan.

Uiteraard gaat Emmen zich van z’n beste kant laten zien – maar wát die beste kant precies is? Dat moet de komende tijd vorm krijgen. Zo schrijft de gemeente:

“De komende maanden wordt onderzocht welke locatie in Emmen het meest geschikt is voor het programma. De voorbereidingen voor het samenstellen van het programma op 27 april 2024 gaan direct beginnen.” Wij wachten in elk geval in spanning af!

Bron: RVD, Emmen.nl | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws