Even spieken: dit is binnenkort de school van Ariane!

Een blik op het Instagram-account van de school biedt een bijzonder pittoresk beeld.

Eerder deze week deelden de Oranjes het grote nieuws dat HKH Prinses Ariane haar laatste twee schooljaren in het buitenland zal afmaken. Niet, net als zus- en vaderlief in Wales, maar in het prachtige Italië. Wij hebben even gespiekt, enne…dat ziet er allemaal bijzonder goed uit voor de jonge prinses.

UWC Adriatic

Hoewel Ariane niet helemaal dezelfde keuze maakt als haar zus en vader, die beiden in Wales hun Internationaal Baccalaureaat behaalden, valt haar school wel onder dezelfde gemeenschap als de Welshe kostschool. Over de hele wereld zijn instituten van het United World College gevestigd – van Costa Rica tot Maastricht en van Singapore tot Eswatini.

“Wij geloven dat educatie jonge mensen zou moeten helpen ontdekken dat verandering mogelijk is, en dat zij dit kunnen verwezenlijken”, stelt de scholengemeenschap op hun website. In de praktijk komt dit er op neer dat de leerlingen aan één van de prestigieuze kostscholen naast hun gewone curriculum ook worden betrokken bij allerhande liefdadigheidsprojecten en initiatieven op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, diversiteit, en community. Zo hebben de jonge studenten een flink druk leventje!

Italiaanse kust

Hoewel Alexia en Wim-Lex naar de zuidkust van Wales trokken, waar het weer vaak flink Brits (lees: regenachtig) is, trekt Ariane dus naar het Italiaanse dorpje Duino, dat vlakbij Trieste ligt. Bijzonder is dat de kostschool geen afgesloten campus heeft, maar juist locaties heeft verspreid over het Italiaanse dorpje. En hoe dat er dan uitziet? Een blik op het Instagram-account van de school biedt een bijzonder pittoresk beeld.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UWC Adriatic (@uwcadriatic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UWC Adriatic (@uwcadriatic)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UWC Adriatic (@uwcadriatic)

Muzikale omlijsting

Extra bijzonder: een van de pijlers van de Italiaanse afdeling van het UWC is een focus op muziek. “Muziek speelt een grote rol op het UWC Adriatic met dank aan de aanwezigheid van een in-house muziekacademie”, valt er op de website te lezen. Een duik door de sociale media leert ook dat leerlingen van de school op allerlei manieren hun muzikale kunsten ten gehore kunnen brengen op de school.

Wie weet: zien we prinses Ariane binnenkort ook een daverende performance leveren op de piano, à la Kate? Of zou ze net zo goed kunnen zingen als Claudia de Breij al over zus Amalia schreef? Die omschreef de stem van Arianes oudste zus destijds als ‘krachtig en toonvast’, en ‘met volume, veel dynamiek, en een heel eigen timbre’.

Internationaliseren kun je leren

Inmiddels hebben meerdere royals van de volgende generatie al gestudeerd aan het UWC. Zo zijn Alexia en de Spaanse prinses Leonor jaargenootjes in Wales, en start binnenkort ook Leonors zusje Sofía op de Welshe kostschool. Belgische kroonprinses Elisabeth rondde in 2020 bovendien al haar opleiding in Wales af.

Dit past in de royal trend om kinderen in koningshuizen al jong zelfstandig te maken en in contact te brengen met een leven buiten hun veilige bubbel. Want binnen een ‘klein en zuinig’ koninklijk huis moet je overal op voorbereid zijn. Dan kun je maar beter in staat zijn je te handhaven tussen leeftijdsgenoten zonder privileges, met een goed diploma op zak en enige kennis van het ‘normale’ leven.

Bron: UWC.org, UWCAD.it, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws