Isa Hoes: ‘Ik wil niet dat mensen me zielig vinden; ik wil positief zijn’

'Er komt zoveel angst, eenzaamheid en paniek bij kijken die je niet altijd met je dierbaren kan delen.'

Al bijna 35 jaar staat Isa Hoes volop in de publiciteit. Het publiek volgde haar lief en leed in boeken, films, podcasts en online. Toch heeft ze er moeite mee om alles te delen. In gesprek met Beau Monde licht ze een tipje van de sluier op over de tumultueuze jaren die ze achter de rug heeft én het boek dat ze hierover geschreven heeft.

Better than ever

Isa Hoes is afgelopen zomer 56 geworden en ze zit beter en fitter in haar vel dan ooit. Twee jaar geleden ontdekte de actrice een knobbeltje in haar oksel dat borstkanker bleek te zijn. ‘Ik ga dood’ was wat er meteen door haar hoofd schoot. Gelukkig is ze genezen, al is de ziekte een enorme wake-up call geweest. Ze veranderde haar levensstijl, volgde zes weken een fitprogramma, durft meer voor zichzelf op te komen en ook qua mannen weet ze beter wat ze wil. Een tweede grote liefde ontmoeten is iets waar Isa na al die vrijgezelle jaren stiekem wel naar verlangt en dus heeft ze de hulp ingeschakeld van een datingbureau.

Afgetraind

Isa kwam de afgelopen periode volop in het nieuws vanwege haar afgetrainde lijf, maar zelf legt ze uit dat het haar totaal niet om het afvallen te doen was. “Het was maar 8 kilo en ik was helemaal afgetraind. Maar toch komen er altijd weer een paar kilo’s bij. Het ging mij niet zozeer om het gewicht maar om de energie. Ik had pas later door dat dit met terugwerkende kracht te maken had met die borstkankerperiode. Ik wilde weer lekker in mijn vel zitten, want door de kanker was ik het vertrouwen in mijn lichaam verloren”, aldus Isa.

En zo’n intense fitness-regime? Dat was nog flink pittig. Zo sportte de actrice ontzettend veel, en ging er nog best wat werk in zitten om de dagelijkse 1100 calorieën in orde te maken. “Toen ik het programma volgde, had ik het best druk en voordat ik een hele dag buiten de deur zou zijn, stond ik al vroeg in de ochtend te mealpreppen. Het idee erachter is dat je de verhoudingen kent en dat steeds meer integreert in je eigen leven. Dat doe ik ook nog steeds, want ik voel me er superfit door. Het was voor mij een goede afsluiting van een zware periode.”

isa hoes

Borstkanker

Zelf weer de touwtjes in handen nemen wanneer het voelt alsof je je lichaam niet kunt vertrouwen, dat is waar het voor Isa om draaide. Nu gaat het weer een stuk beter met de showbizz-veterane, maar de diagnose borstkanker kwam natuurlijk aan als een mokerslag. Hoewel ze de diagnose eerst geheim hield, heeft ze deze zomer een openhartig boek geschreven over haar ervaringen.

“Ik ben die ene op de zeven vrouwen die dit meemaakt”, legt ze uit. “Het hele proces heb ik minutieus beschreven. Van de onzekerheid bij elke scan tot het wachten in de wachtkamer. Er komt zoveel angst, eenzaamheid en paniek bij kijken die je niet altijd met je dierbaren kan delen maar wel van je kunt afschrijven. De mooiste reacties waren van vrouwen die zeiden dat mijn verhaal zo herkenbaar was, ze dingen herbeleefden en konden huilen om situaties waar ze toen niet om konden huilen.”

Zelf legt Isa uit dat ze best wat heeft achtergehouden voor haar nearest and dearest. “Daar ben ik niet zo goed in. Er zijn veel dingen die ik voor mijn dierbaren achterhoud. Ik ben zo iemand die zegt: ‘Ik heb een zware tijd gehad, en dan snel toevoegt: ik ben er doorheen hoor.’ Ik breng liever goed nieuws. Als andere mensen naar mij kijken van ‘oh wat is ze zielig’, dan vind ik dat moeilijk. Ik wil positief zijn.”

Dit artikel is onderdeel van een groot interview met Isa Hoes uit de nieuwste Beau Monde. In dit interview doet ze ook een boekje open over het daten als bekende vrouw, het kiezen voor zichzelf, en haar podcast met goede vriend Marc-Marie Huijbregts.

Tekst: Anne Tonen | Foto’s: Feriet Tunc | Styling: Patty Zomer | Visagie: Clayton Leslie

Laatste nieuws