Het beste voor je borsten: zo voer je een zelfcontrole uit

Met de regel van drie maak je het jezelf makkelijk.

Je zorgt goed voor jezelf: van tandarts tot skincare en van fitness tot luxe lingerie. Maarre…wanneer heb je voor het laatst eigenlijk een borstcontrole uitgevoerd? Beau Monde legt uit waarom dit zo belangrijk is om op te nemen in je routine, én hoe je zo’n borstcontrole uitvoert.

Hertogin

Eerder deze week kwam Sarah Ferguson, Duchess of York met het heftige nieuws dat er borstkanker bij haar ontdekt was tijdens een routine-controle. Haar woordvoerder liet weten dat Fergie ‘heel dankbaar was dat de kanker werd opgemerkt bij een reguliere controle’, omdat ze zelf niets heeft gemerkt en geen klachten had. “Het laat het belang van deze controles zien”, aldus de woordvoerder van de hertogin.

Wat Beau Monde betreft is er dan ook geen beter moment om nog eens een opfriscursus te doen: hoe voer je zelf eigenlijk zo’n controle uit?

Mammografie

Een mammografie is de belangrijkste manier om borstkanker in een vroeg stadium te herkennen, maar natuurlijk onderga je die niet heel regelmatig. Daarom is het belangrijk om met enige regelmaat je borsten te controleren. Zo leer je hoe je borsten normaal aanvoelen en weet je meteen wanneer er iets verandert en je misschien een knobbeltje voelt. Mocht je iets opvallends merken, dan kun je sneller aan de bel trekken voor een mammografie.

Zo’n zelfonderzoek kun je op drie manieren uitvoeren. Als geheugensteuntje kun je de regel van 3 gebruiken van de Borstkankervereniging Nederland: gebruik drie vingers, op drie plaatsen, voor drie minuten. Op deze website lees je meer over dit handige geheugensteuntje.

Manier 1: onder de douche

Doe een arm omhoog en voel met je andere hand aan je borst. Gebruik je vingertoppen en begin bij de buitenkant van je borst, bij je oksel. Voel in een circulaire beweging de hele borst door lichtjes te drukken. Voel je een bult of knobbel? Dan is het wijs om even naar de huisarts te gaan.

Manier 2: voor de spiegel

Ga voor de spiegel staan met een ontbloot bovenlijf. Bekijk je borsten terwijl je armen langs je zij hangen. Til je armen daarna de lucht in om nog eens te kijken. Kijk of er dingen opvallen zoals bultjes, gekke rimpels of kuiltjes. Ook een verandering van je tepel kan een indicatie zijn. Doe je handen op je heupen en druk deze ferm aan om je borsten aan te spannen. Je borsten zullen nooit gelijk zijn, maar als een borst erg anders lijkt te rimpelen of opbollen, dan kan deze verandering een indicatie van borstkanker zijn.

Manier 3: liggend

Als je ligt, spreidt je borstweefsel zich gelijkmatig uit. Leg een kussen onder je rechterschouder en leg je rechterarm boven je hoofd. Gebruik je linker hand om met je vingertoppen in een circulaire beweging je borsten te voelen. Gebruik lichte, middelmatige en ferme druk. Knijp ook in je tepels om te kijken of er bultjes in zitten of er uitscheiding uitkomt. Herhaal aan de andere kant.

Bultje

Heb je een bultje in een van je borsten gevonden? Ga dan altijd naar de huisarts. Maak je niet gelijk te veel zorgen: acht uit de tien bultjes zijn niet-kwaadaardig. Wimpel het ook niet weg en laat het altijd even controleren door een arts. Zo houd je jezelf gezond en kun je snel ingrijpen mocht er wél iets aan de hand zijn.

Bron: Dingen voor Vrouwen, Regelvan3.nl | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws