Feest in België: Filip viert troonjubileum

De bijzonder matige rapportcijfers voor Filip mogen de pret vandaag niet drukken.

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat bij de zuiderburen een troonwissel plaatsvond. Sinds 21 juli 2013 mag Filip zichzelf ‘Koning der Belgen’ noemen. En dat moet gevierd worden, hoewel de Belgen zelf niet bepaald staan te popelen om hun vorst te feliciteren.

Filip het feestbeest

Met tien jaar op de troon, zou je zeggen dat er lekker uitgepakt kan worden qua feestelijkheden. De Oranjes deden het eerder dit jaar al voor: het tienjarig jubileum van Willem-Alexander werd namelijk uitgebreid gevierd met een speciale podcast, een speciaal ’tienendiner’, een reeks jubileumfoto’s, én uiteraard een extra grote Koningsdag in Rotterdam.

De Belgen houden het tot nu toe een tikje meer bescheiden: we hebben een lading prachtige portretten van Filip en zijn Mathilde gekregen (tien, om exact te zijn, voor elk jaar eentje), en er stond in mei een vrolijk tuinfeest bij het Kasteel van Laken op de agenda. Hiervoor werden 600 landgenoten uitgenodigd uit ‘alle onderdelen van de samenleving’.

Matig rapport

Zoals bij ons vaste prik is rond Koningsdag, werd dit jaar ook in België een enquête gehouden over de monarchie. Verschillende Belgische mediabedrijven sloegen de handen ineen voor De Grote Peiling – Koningshuis, waarin het Belgische volk werd gevraagd naar hun mening over de vorst.

En wat bleek? Echt enthousiast is de gemiddelde Belg niet over hun vorstenhuis. We weten dat de rapportcijfers van onze eigen Wim-Lex al niet heel denderend zijn, maar in elk geval scoren Máxima en Amalia nog ruime voldoendes. Aan het Belgische hof zijn er echter niet zulke lichtpuntjes te spotten. Zo duiken Filip, Mathilde, én kroonprinses Elisabeth met z’n allen nog ruim ónder de 6,5 punten van onze koning. De ondervraagden hebben voor elk van hen slechts een bijzonder matige 5,9 over. Ouch!

Kleine kroning

Afijn, vandaag is het de Nationale Dag van België, en staan er dus een hoop plechtigheden en tradities op het programma – zwaaien, vriendelijk lachen, enzovoort. Tussen de bedrijven door zal er vast nog enige ruimte zijn voor Filip om terug te blikken op die bijzondere dag in 2013.

Zijn inhuldiging destijds was kaaltjes: kroon noch mantel, maar slechts een twee jaar oud landmachtuniform. Wel een fikse troon, al zat ZM daar maar enkele minuten op na zijn eedaflegging.

kroning
Beeld: NL Beeld / BrunoPress

Ontroerend waren de lieve woorden van zijn vader Albert, die niet bekend staat om het tonen van openlijke genegenheid: “Je bezit het warme hart en intellect om ons land zeer goed te dienen. Jijzelf en je lieve echtgenote Mathilde hebben ons volle vertrouwen.” Ontroerend was eveneens de handkus voor kersverse koningin Mathilde na afloop. Kortom: een hoop mooie, maar bitterzoete herinneringen om op terug te blikken vandaag. Nu alleen nog even een manier bedenken om die rapportcijfers op te vijzelen.

Bron: VRT, RTL Boulevard, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws