The Crown sluit finaleseizoen af met voorzichtig positieve reacties

'Alles is happier bij Granny.'

Gisteren was het dan eindelijk zover: de aller-aller-állerlaatste afleveringen ooit van The Crown verschenen op Netflix. Na de storm van kritiek om de eerste set episodes van het finaleseizoen, was het natuurlijk even afwachten hoe de laatste zes ontvangen werden…

Finaleseizoen

Na zeven jaren, zestig afleveringen, en drie actrices in de rol van van Queen Elizabeth, werd The Crown gisteren dan eindelijk tot z’n einde gebracht. Voor het finaleseizoen koos Netflix om de release in tweeën te splitsen. Zo draaiden de eerste vier afleveringen om de laatste weken van prinses Diana, en zouden we vervolgens de ontluikende liefde tussen prins William en prinses Kate te zien krijgen in de tweede lading.

Naast de reguliere kritiek op de show (die regelmatig een vrije mix van feit en fictie presenteert), waren de reacties op de eerste afleveringen van seizoen zes bepaald niet positief. Zo kregen de afleveringen rond Diana slechts één ster van The Guardian, omscheer The Telegraph de eerste helft van het finaleseizoen samen als ‘een wanhoopsdaad van schrijver Peter Morgan‘. Aiii!

Full circle

De laatste afleveringen van The Crown draaien dus allereerst om de studenten-liefde tussen de door Ed McVey gespeelde William, en Meg Bellamy’s Kate Middleton, om vervolgens de cirkel weer rond te maken en terug te keren naar Imelda Staunton als de Queen. En dat levert gelukkig een stúk mildere reacties op.

“De serie herstelt zich grotendeels van de wankele eerste helft van het seizoen”, schrijft The Guardian. Ook prijst de krant de ‘gewaagde dialoog’ tussen Queen Elizabeth en haar jongere zelf in de slotaflevering. Toch weet niet het hele seizoen te overtuigen, en worden de afleveringen rond Wills en Kate omschreven als een ‘vreemde campus-romcom’. Tja – een béétje luchtigheid moet kunnen, na de focus op Diana’s dood, toch? Uiteindelijk weten de laatste zes afleveringen een kleine voldoende binnen te slepen met drie van de vijf sterren.

Ook The New York Times laat zich positief uit over de teruggekeerde focus naar waar het allemaal begon: Queen Elizabeth. Zo stelt criticus Mike Hale: “De show is altijd happier als men bij Granny blijft.”

Het nieuwe seizoen van The Crown is nu te streamen op Netflix.

Bron: The Guardian, The New York Times | Beeld: Netflix

Laatste nieuws