Is je ooit opgevallen hoeveel Beatrix en Amalia op elkaar lijken?

De appel valt niet ver van de troon...

Bekend is dat Amalia en Beatrix twee handen op één buik zijn. Maar naast hun goede band, is er nog iets dat opvalt tussen de twee. De prinsessen lijken lookwise namelijk als twee druppels water op elkaar.

Oude doos

Nog ruim voor we via het internet op de hoogte konden blijven van elk detail rond de Oranjes, werd er door de RVD en het Nationaal Archief al een uitgebreide collectie kiekjes en nieuwtjes over ons koningshuis bijgehouden. Een kleine duik in die archieven is altijd interessant — wat dacht je bijvoorbeeld van deze hilarische foto van het bedremmelde prinsje Wim-Lex, die er tijdens Koninginnedag 1969 maar even bij ging liggen? Net zoals we groot fan zijn van onze eigen foto-archieven, valt er ook uit de oude doos van de royals een hoop leuks te vissen.

Twee druppels water

De kroonprinses is inmiddels al twintig jaar oud, maar het voelt nog als gisteren dat we de jonge ‘Amaal’ voor het eerst te zien kregen. Van vrolijke kleuter ging de prinses naar verlegen schoolmeisje en ontpopte ze zich de afgelopen jaren als een kroonprinses in de dop. Met recente portretten en fotosessies van de prinses krijgen we steeds vaker een heuse moderne royal te zien. En wat opviel na een tour door het Nationaal Archief: de Prinses van Oranje lijkt als twee druppels water op haar oma!

Zo grootmoeder…

beatrix
Beeld: Nationaal Archief

…zo kleindochter.

amalia
Beeld: NL Beeld

En van het ene paardenmeisje…

beatrix amalia
Beeld: Nationaal Archief

…naar de volgende!

amalia
Beeld: RVD, Martijn Beekman

En hoewel Amalia de befaamde coupe van haar oma heeft verruild voor losse blonde lokken…

beatrix
Beeld: Nationaal Archief

…is de gelijkenis tussen de twee koninklijke jongedames onmiskenbaar.

amalia
NL Beeld/ Brunopress

Voorbeeld

Goed: de bekende coupe hairspray van oma is er misschien niet meer bij, maar Amalia steekt bepaald niet onder stoelen of banken dat haar oma een groot voorbeeld voor haar is. Zo citeerde zij in haar eerste toespraak bij de Raad van State twee jaar geleden zelfs de woorden van Bea.

“Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling”, sprak Beatrix in 1956 al. En net zoals haar oma toen, stelde Amalia jaar: “Ik zal, bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerling te zijn.” Hoe dan ook een kleindochter om trots op te zijn!

Bron: Beau Monde Archief, Blauw Bloed | Beeld: ©RVD – Gemmy Woud-Binnendijk, NL Beeld/ Brunopress, Nationaal Archief

Laatste nieuws