Zo richt je je tuin modern en sfeervol in in 2024

Nu 2024 officieel begonnen is, kijken we massaal naar nieuwe trends op het gebied van fashion en wonen. Wat betreft dat laatste ligt de focus steeds vaker op het buitenleven. Sinds de pandemie zijn we namelijk ons leven buiten veel meer gaan waarderen. Daarom is het tijd om je tuin aan te pakken in het nieuwe jaar!

En guess what: je hoeft geeneens een grote tuin zoals de royals te hebben om er iets sfeervols van te maken. Van milieuvriendelijke opties tot een flinke dosis kleur en van inheems groen tot de meest gezellige lichtsnoeren: in dit artikel vertellen we je meer over dé tuintrends die je niet mag missen dit jaar.

Standaard

Lichtsnoeren buiten zijn een must voor de moderne tuin

Een fijne sfeer in en rondom je huis staat centraal in 2024. Het is immers de plek waar je het meeste bent, dus daar moet je zelf wat gezelligs van maken. Hoewel je er de spreekwoordelijke slingers op kunt hangen, raden we je eerder aan om te gaan voor een mooi en kwalitatief lichtsnoer buiten. Er zijn tegenwoordig namelijk heel wat fantastische lichtsnoeren verkrijgbaar waar je jarenlang gebruik van kunt maken, zolang je in ieder geval gaat voor een A-merk van een speciale (web)shop in plaats van een voordelige van een tuincentrum of budgetaanbieder.

Lichtsnoeren voor buiten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en lengtes. Het voordeel ervan is dat je binnen no time een fijne sfeer hebt gecreëerd, ook wanneer je voor de rest nog niet eens zoveel in je tuin hebt staan. Onze tip? Ga voor een lichtsnoer voor buiten met een warme lichttemperatuur. Hang het snoer op boven een eettafel die je buiten hebt staan of verlicht de bomen en struiken met een lichtsnoer buiten. Kortom: een onmisbaar item voor in je tuin in 2024!

Groen is het nieuwe zwart: ga voor duurzaamheid in je tuin

Waar we de afgelopen jaren vooral blij werden van strakke tuinen met donkere kleuren zoals zwart gaan we het dit jaar helemaal anders aanpakken. Groen wordt namelijk ook wel gezien als het nieuwe zwart. Het draait tegenwoordig allemaal om duurzaamheid en milieubewustzijn wanneer we het hebben over tuintrends. Dat is niet zo gek, want uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders meer aan duurzaamheid wil doen om zo een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

In je tuin kun je duurzaamheid op verschillende manieren aanpakken. Wat betreft de lichtsnoeren voor buiten kun je bijvoorbeeld gaan voor een snoer dat op zonne-energie werkt. Verder is het aan te raden om inheemse planten te verwelkomen (planten die van nature in Nederland groeien), omdat deze beter zijn aangepast aan de omgeving en beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook leuk: creëer je eigen kleine eco-paradijs waar bijen en vlinders heel blij van worden en plant allerlei struiken en bloemen in je tuin.

Outdoor workspaces in je tuin waar tech samenkomt met groen

Dat we vaker in onze tuinen te vinden zijn, is dus echt iets van de laatste jaren. Dat geldt ook voor flexibel werken: de pandemie heeft ervoor gezorgd dat onze manier van werken totaal is veranderd. In 2024 zien we daar een interessante combinatie van en werken we niet alleen nog steeds deels vanuit huis, maar ook vanuit onze tuin. Nu de zomers alsmaar warmer worden, is er niets fijner dan een fris schaduwplekje in je tuin te hebben waar je je laptop open kunt klappen. Een groene omgeving werkt ook nog eens heel productief en motiverend.

Om een fijn digitaal kantoor in je tuin te creëren, heb je wel een aantal goede meubels nodig. Investeer daarom in een stevige eettafel en goede stoelen die je onder een overkapping, een parasol of in de schaduw van een boom kunt zetten. Kijk daarbij ook goed naar de internetverbinding in je tuin. Er is niets vervelender dan een videomeeting die constant onderbroken wordt door een zwakke verbinding. Leg dus waar nodig een repeater aan voor je WiFi-verbinding om optimaal te genieten van je tuin.

Slimme tuinen maken hun entree in 2024

Om het tot slot nog even over de tech-kant van je tuin te hebben: slimme tuinen maken dit jaar hun entree! In de afgelopen jaren zagen we al het een en ander op het gebied van slimme technologie in tuinen. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld je tuinverlichting op afstand besturen, wat ideaal is voor een sfeervol lichtsnoer buiten. Ook andere dingen kunnen op afstand worden bestuurd, zoals een slim bewateringssysteem waarmee je je planten op afstand water kunt geven. Hoe handig is dat?

Wat verder niet meer mag ontbreken in de moderne tuin van 2024 zijn robotmaaiers en tuinrobots. Een robotmaaier is echt je nieuwe vriend op het gebied van gemak en is ideaal voor mensen zonder groene vingers. Daarbij zijn er zelfs robots te koop voor het wieden van onkruid of het opruimen van bladeren. Over die groene vingers gesproken: check tot slot het aanbod van slimme plantenapps waarmee je je planten nog beter kunt verzorgen. Met deze tuintrends wordt jouw tuin een slimme, gezellige en geavanceerde buitenruimte waar je lekker kunt relaxen en kunt werken.

Beeld: Unsplash, Randy Fath

Laatste nieuws