Hekel aan het strijkijzer? Zo strijk je zonder!

5 methoden die makkelijker én sneller zijn.

Strijken: de één heeft er een gruwelijke hekel aan, terwijl de ander neuriënd achter de strijkplank staat. Gelukkig voor de mensen die niet met het strijkijzer overweg kunnen, zijn er verschillende methoden waarmee je je kleding ook gemakkelijk kreukvrij krijgt.

1. Tennisbal

We trappen de lijst gelijk af met een nogal onconventionele methode: gooi een tennisbal bij je was in de wasmachine of droger. Je zult zien dat je kleding en beddengoed citroentje fris en kreukvrij weer tevoorschijn komen. Er is echter een kleine kanttekening bij deze hack, want zodra de stof afkoelt komen de kreukels terug in de stof. Dus, snel handelen is vereist! Haal je wasgoed er onmiddellijk uit als de machine aangeeft klaar te zijn en hang/ruim het op.

2. Waterkoker

Zoals je waarschijnlijk weet, kan stoom ervoor zorgen dat de kreukels als sneeuw voor de zon uit jouw blouse of pantalon verdwijnen. Om stoom te creëeren, kun je de waterkoker of een pan kokend heet water gebruiken. Houd je kledingstuk strak boven de opstijgende stoom en voilà, de kreukels worden in een mum van tijd glad gestreken. Kleine waarschuwing vooraf: wees wel voorzichtig met de hitte die vrijkomt met de stoom.

3. Badkamer

Ook kun je de stoom die vrijkomt bij het douchen of in bad gaan gebruiken als een soort natuurlijke kreukverwijderaar. Hang het kledingstuk dat je aan wilt trekken aan een kledinghanger in de badkamer en neem een lekkere douche. Het succes van deze methode hangt wel af van hoeveel stoom er daadwerkelijk vrijkomt. Hierbij geldt: hoe warmer, hoe beter!

4. Föhn

De föhn blijkt ook een multi-inzetbaar middel te zijn. Naast het drogen van je haar, kun je er namelijk ook je kleding kreukvrij mee maken. Hierbij is het wel belangrijk om een veilige afstand van ongeveer vijf à tien centimeter te houden tussen de föhn en het kledingstuk. Ook werkt deze truc het beste wanneer het wasgoed nog een beetje vochtig is; als het nodig is, kun je het lichtjes besproeien met een plantenspuit. Waar een simpele föhn allemaal wel niet goed voor kan zijn!

5. Stijltang

De stijltang is niet alleen een topper voor je haar, maar ook een handig alternatief om te strijken zonder een traditioneel strijkijzer te gebruiken. Hoewel deze methode wellicht niet ideaal is voor het gladstrijken van je beddengoed, is ‘ie perfect geschikt voor het netjes maken van een broek of het gladstrijken van mouwen van een shirt. Let er wel op dat je de stijltang niet te warm zet en dat je – net als bij een gewoon strijkijzer –, na gebruik de stekker uit het stopcontact haalt.

Bron: LINDA | Beeld: Adobe Stock 

Laatste nieuws