Goede vraag: is shapewear slecht voor je lichaam?

Misschien laten we die shapewear broekjes voortaan tóch wat vaker in de kast hangen...

Shapewear heeft een prominente plek veroverd in de garderobe van velen van ons. Deze corrigerende kleding geeft je de perfecte contouren en strijkt alles mooi glad. Maar dit mooie gestroomlijnde uiterlijk moet natuurlijk niet ten koste gaan van onze gezondheid, want is het gebruik van shapewear eigenlijk wel zo onschuldig als het lijkt?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Mocht je last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), dan is het dragen van shapewear mogelijk niet de beste keuze voor jou. Mensen met PDS ervaren vaak ongemakken zoals pijn en een opgeblazen gevoel, en strakke kledingstukken kunnen deze klachten verergeren.

Voedingstherapeut Anna Mapson waarschuwt het dragen van strakke kleding problemen kan veroorzaken bij mensen die lijden aan PDS. “Kleding met een strakke tailleband kan een impact hebben op je spijsvertering. Dat kan gassen, een opgeblazen gevoel en buikkrampen tot gevolg hebben”, legt ze uit aan Stylist. Voor mensen met PDS, die vaak overgevoelig zijn voor deze klachten, kan dit resulteren in nóg meer pijn en ongemak.

Spijsvertering en immuunsysteem

Maar ook als je niet lijdt aan PDS, is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van shapewear, volgens Mapson. “Als je spijsvertering maandenlang continu wordt vertraagd door de strakke kleding die je draagt, kan dat leiden tot een overgroei aan bacteriën in je dunne darm. Dat kan worden behandeld met antibiotica of supplementen, maar vaak duurt het behoorlijk lang voor dat probleem volledig is opgelost”, waarschuwt ze.

Bovendien kan het dragen van strakke outfits het immuunsysteem in gevaar brengen, omdat deze kleding voorkomt dat afvalstoffen effectief worden afgevoerd door de lymfeklieren. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen zich ophopen in het lichaam, wat het risico op infecties verhoogt.

Skinny jeans

Ook met skinny jeans moeten we, volgens experts, oppassen. Vaak hebben deze modellen een strakke tailleband die precies op de plek drukt waar de dunne darm zich bevindt. Hier vindt grootste deel van het spijsverteringsproces plaats. Wanneer dit proces verstoord raakt, loop je een groter risico op een ongemakkelijk en opgeblazen gevoel.

Mapson adviseert dan ook om geen strakke kleding te dragen op dagen waarop je weet dat je veel actief bezig gaat zijn, een stevige maaltijd gaat nuttigen, of veel gaat zitten. Ze benadrukt het belang van voldoende ‘ruimte’ om een beetje uit te kunnen zetten. Dus wellicht is het tijd om die skinny jeans en shapewear broekjes voortaan wat vaker in de kast te laten hangen…

Bron: Elegance, Marie Claire | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws