Prinses Aiko gaat binnenkort aan het werk – maar níet als royal

De Japanse prinses trekt haar eigen plan.

Prinses Aiko van Japan is nu 22 jaar, en dat betekent dat haar werk te wachten staat. Als royal, zou je denken. Maar niets is minder waar: Aiko gaat binnenkort als ‘gewone’ werknemer aan de slag bij het Japanse Rode Kruis.

Conservatief Japan

Hoewel ze het oudste én het enige kind van de huidige keizer is, mag prinses Aiko volgens de Japanse wetten het keizerlijke stokje later niet overnemen. Jarenlang is er over deze opvolging gediscussieerd. Want een vrouw op de troon, dat moet toch zelfs het meest conservatieve hof wel accepteren in de 21ste eeuw? Na een enorm debat werd echter toch besloten dat het alleen bij mannelijke troonopvolgers blijft. Helaas (of gelukkig?) voor prinses Aiko, die nu geen toekomst als keizerin in het verschiet heeft.

Rode Kruis

Dat Aiko niet als keizerin aan de slag kan, wil echter niet zeggen dat zij nu bij de pakken neer gaat zitten. In plaats daarvan heeft zij gesolliciteerd bij het Japanse Rode Kruis, en met succes. Per 1 april kan de prinses daar aan de slag. Aiko studeert au moment nog Japanse taal- en letterkunde aan de Faculteit der Letteren van de Gakushuin Universiteit, maar heeft als alles volgens plan gaat, dit voorjaar haar diploma op zak.

Omdat Aiko in Japan ontzettend populair is, werd verwacht dat de prinses na haar studie als fulltime royal aan de slag zou gaan. Daar heeft zij echter – slim als ze is – een stokje voor gestoken. Als vrouw voor de Chrysantentroon werken is namelijk ontzettend beperkend, en Aiko heeft kennelijk duidelijk behoefte aan meer dan alleen zwijgend en glimlachend traditionele royal events bijwonen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Petra von Straks (@petra_von_straks)

“Ik ben dankbaar dat ik een baan als contractmedewerker voor het Japanse Rode Kruis heb gekregen,” zegt Aiko zelf in een verklaring. “Ik ben blij en vereerd dat ik mag werken voor deze organisatie die mij altijd heeft geïnteresseerd. Ik zal verschillende dingen blijven leren en hard werken in de wetenschap dat ik lid ben van de samenleving, dus ik hoop dat ik, ook al is het maar in kleine mate, nuttig kan zijn voor mens en maatschappij.”

Goed voorbereid

Met deze grote stap in het verschiet, bereidt Aiko zich voor op een semi-burgerlijk leven. En dat is verstandig, want als de prinses ooit trouwt, verliest zij haar titel en positie aan het hof. Tenzij ze haar oog laat vallen op een Japanse aristo, maar die kans is statistisch gezien erg klein. De mogelijkheid is aanwezig dat Aiko zich binnen nu en een aantal jaar staande moet gaan houden buiten de paleismuren, en daar kun je je als geboren prinses maar beter goed op voorbereiden. Well played, Aiko!

Bron: All Things Amalia, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws