Al 43 jaar gelukkig: het liefdesverhaal van Henri en Maria Teresa

Ondanks tegenstand zijn de twee al heel lang gelukkig met elkaar!

Vandaag, op de meest romantische dag van het jaar, is het exact 43 jaren geleden dat groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa van Luxemburg in het huwelijksbootje stapten. Beau Monde neemt je mee door hun liefdesverhaal!

Bankje

De liefde tussen de Luxemburgse vorstenzoon Henri en de Cubaanse schone María Teresa Mestre y Batista vindt z’n allerprilste begin in de collegebanken van de Universiteit van Genève. Het stel leerde elkaar kennen tijdens hun studie politieke wetenschappen, en was ook buiten de universiteit niet bij elkaar weg te slaan.

Zo gingen ze in het weekend vaak de bergen in en lagen dan als Heidi en Alpen-Peter in het gras te zoenen politieke vraagstukken te bespreken. “Hoe meer tijd we samen doorbrachten, hoe duidelijker het ons werd dat we samen ons leven zouden doorbrengen,” aldus Maria Teresa.

Burgermeisje en droomprins

Aan liefde dus geen gebrek, maar Henri’s ouders, groothertog Jean en prinses Joséphine-Charlotte van België, vonden Maria Teresa in eerste instantie maar niks. Vooral de laatste blééf er bijna in dat haar zoon verliefd was op een burgermeisje en dan ook nog eentje uit de Nieuwe Wereld. Die hij als ‘aards, warm en verrukkelijk’ omschreef – quelle horreur! Als aanstaand vorst stuurden ze Henri daarom tot in den treure naar aristo-hotspots in de hoop dat hij er zou vallen voor een jongedame met blauw bloed, maar niets mocht baten.

Om een einde te maken aan het gezeur, deed Henri wat ook Harald en Haakon van Noorwegen én ene Willem-Alexander van Oranje aan een gelukkig huwelijk hielpen. Henri meldde doodleuk zijn claim op de troon op te geven als hij niet mocht trouwen met zijn grote liefde. Tja. Uiteindelijk gaven zijn ouders dan maar toe, en slechts enkele weken nadat Henri z’n diploma in de wacht had gesleept, kwam de aankondiging dat de toekomstig groothertog zich had verloofd met de dan nog onbekende Maria Teresa.

Op dat moment had het volk van Luxemburg nog geen idee dat hun erfprins al jaren een relatie had, dus het was een hele verrassing waar iedereen alles van wilde weten. Henri gaf zijn verloofde een ring van geel goud met een joekel van een robijn erin, als symbool dat liefde alles zou overwinnen. En uiteraard vond er nog een officieel fotomomentje plaats met het stijlvolle stel. Heurt erbij, als verloofde vorsten-in-spe.

Bruiloft in Balmain

Zoals wel vaker het geval is bij een royal bruiloft, werd deze in twee delen gevierd. Zo trouwde het paar op 4 februari voor de burgerlijke stand, en op 14 februari was er hét moment suprême: in een grootse ceremonie in de plaatselijke Kathedral Notre-Dame beloofde het paar elkaar de eeuwige trouw.


De bruid droeg Balmain: witte zijde met een ingeweven patroon, afgezet met bont. Haar schoonmoeder leende haar de Congo Diamanten tiara, die Joséphine zelf nog had gedragen tijdens haar huwelijk met Jean. Een zoet gebaar binnen een verder bijzonder moeizame relatie tussen de groothertogin en haar kersverse schoondochter.

Zelf stond Maria Teresa vandaag ook nog even stil bij de grote dag. Zo deelde ze via Instagram deze zeldzame beelden van het moment waarop het paar elkaar de eeuwige trouw belooft en (met enige moeite) ringen uitwisselt.

Gezinsgeluk

Ondanks de tegenstand vanuit Jean en Joséphine, bewijzen Henri en Maria Teresa keer op keer dat zij dolgelukkig met elkaar zijn. Slechts negen maanden na hun huwelijk (het paar liet er duidelijk geen gras over groeien) ziet zoon Guillaume het levenslicht, en met FélixLouisAlexandraen Sébastien is het gezinnetje uiteindelijk compleet.

Inmiddels zijn we al heel wat jaren verder, en is het groothertogelijk paar nog altijd gék op elkaar. Van officiële gelegenheden tot uitstapjes met de familie – Henri en Maria Teresa stralen het hardst wanneer zij onderling een stiekeme blik met elkaar kunnen uitwisselen.

Henri en Maria Teresa, september 2023.
Beeld: NL Beeld

Daarbij hebben zij zich helemaal gevonden in hun rollen als ouders, vorsten, én grootouders van inmiddels zeven kleinkinderen. Binnenkort komt daar nog een kleine spruit bij: prinses Alexandra zal naar verwachting deze lente bevallen van haar eerste kindje met echtgenoot Nicolas Bagory.

Eén ding is zeker: de kleine zal aan opa en oma een goed voorbeeld hebben als het gaat om een ijzersterke relatie!

Bron: Tatler, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws