Throwback: 5 iconische mode-momenten van stijlicoon Audrey Hepburn

De oud-Hollywood filmster weet ons nog altijd te inspireren.

Met haar tijdloze stijl en onmiskenbare elegantie heeft Audrey Hepburn de modewereld voor altijd veranderd. We blikken terug op een aantal iconische fashion moments van de Hollywood filmster, waarmee ze ons tot op de dag van vandaag weet te inspireren.

Mode-icoon

Audrey Hepburn had het vermogen om elke outfit elegant te maken, of het nou ging om de kleding die ze droeg in Roman Holiday, of haar outfits in Sabrina. Maar ook haar kenmerkende uitstraling als Holly Golightly in Breakfast at Tiffany’s is legendarisch en is tevens verantwoordelijk voor onze obsessie met de Little Black Dress. Zelfs na een trans-Atlantische vlucht, wist Hepburn zich nog steeds in stijl te verplaatsen.

Maar goed, met een Britse bankier als vader en een Nederlandse barones, wordt elegantie je natuurlijk ook met de paplepel ingegoten. We zetten een aantal van haar favoriete looks voor je op een rij.

1. Haar ‘Roman Holiday’-stijl

Audrey Hepburn
Beeld: NL Beeld

De outfits die Audrey Hepburn droeg in de film Roman Holiday zijn wellicht niet zo beroemd als haar legendarische garderobe uit Breakfast at Tiffany’s maar minstens even inspirerend. De rok met riem en blouse met kraag is bijvoorbeeld een absolute favoriet vanwege de prachtige lijnen en het mooie silhouet.

Audrey Hepburn-expert en auteur van het boek Audrey Hepburn in Paris Meghan Friedlander vertelde eerder aan In Style: “Nadat de productie van de film was afgerond gaf Paramount Studios Audrey haar hele Roman Holiday-garderobe als huwelijkscadeau.” Hoewel ze nooit met haar toenmalige verloofde James Hanson is getrouwd, kunnen we ons zo voorstellen dat ze deze met trots toevoegde aan haar kledingkast.

2. De zwart-witte baljurk in ‘Sabrina’

Audrey Hepburn
Beeld: NL Beeld

Een van de meest geliefde jurken van Hepburn is ongetwijfeld de zwart-witte baljurk van Givenchy. De jurk is ook wel bekend als de Inez de Castro-jurk, en ze droeg ‘m in de film Sabrina. Volgens Friedlander stond de jurk haar geweldig. “Ik vind het geweldig hoe de rok afneembaar is, een uniek kenmerk van de Gentleman Couturier”, aldus de expert.

3. De iconische ‘Breakfast at Tiffany’s-jurk’

Audrey Hepburn
Beeld: NL Beeld

De jurk – eveneens van Givenchy – die Hepburn droeg in de openingsscène van Breakfast at Tiffany’s is zonder twijfel haar meest bekende én meest nagebootste look. Met een oversized zonnebril, dramatische handschoenen en een weelderige halsketting, weet ze de jurk geweldig af te stylen. Het is dan ook niet voor niks dat het pronkstuk een legendarische status heeft bereikt in de filmwereld.

4. De statement coat in ‘Breakfast at Tiffany’s’

Audrey Hepburn
Beeld: NL Beeld

Wederom op de set van Breakfast at Tiffany’s schitterde Audrey Hepburn in een van haar meest iconische en onvergetelijke looks. “Onderschat nooit het belang van een statement coat“, zegt Friedlander hierover. De oranje mantel van Holly Golightly, met zijn dubbele knopen, opvallende trechterhals en prachtig getailleerde pasvorm, was een ware eyecatcher.

5. De gebloemde jurk van de Academy Awards

Audrey Hepburn
Beeld: NL Beeld

Tijdens de 26e editie van de Academy Awards nam Audrey Hepburn de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Roman Holiday in ontvangst. Tijdens de ceremonie droeg ze een aangepaste versie van de gebloemde jurk die ze tevens in de slotscène van de film droeg.

“De jurk is oorspronkelijk ontworpen door Edith Head, maar Audrey vroeg Hubert de Givenchy of hij ‘m voor haar wilde aanpassen voor de awards”, weet Friedlander te vertellen. De ontwerper verwijderde de mouwen en voegde een subtiel decolleté toe. Het ontwerp werd een heuse moderne klassieker en werd later verkocht op een veiling voor meer dan 130.000 dollar.

Bron: Elegance, In Style | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws