De vraag van vandaag: wat is een opdekdeur?

Wij leggen het uit.

Opdekdeuren zijn een specifiek type binnendeur die in veel moderne huizen worden gebruikt. Ze hebben unieke kenmerken die ze onderscheiden van andere deurtypen, zoals stompe deuren. In dit artikel duiken we diep in de wereld van opdekdeuren, hun kenmerken, voordelen, en hoe je ze correct meet en installeert. 

Standaard

Kenmerken van opdekdeuren 

Een opdekdeur valt gedeeltelijk over het kozijn heen. Dit betekent dat de deur niet volledig in het kozijn valt, zoals bij een stompe deur, maar een deel ervan steekt uit. Dit ontwerp zorgt ervoor dat de naden tussen de deur en het kozijn minder zichtbaar zijn, wat een strak en afgewerkt uiterlijk geeft. 

Voordelen van Opdekdeuren 

Opdekdeuren bieden verschillende voordelen:  

Esthetiek: Ze bieden een strakke uitstraling doordat de naden minder zichtbaar zijn. 

Installatiegemak: Ze zijn relatief eenvoudig te installeren met behulp van paumelle scharnieren. 

Tochtwering: Opdekdeuren sluiten vaak beter aan op het kozijn, wat helpt om tocht te verminderen. 

Hoe meet je een opdekdeur? 

Bij het meten van een opdekdeur neem je de sponningsmaat van het kozijn en voeg je 12 mm toe aan de hoogtemaat. De breedtemaat meet je zonder de opdekrand. Dit zorgt ervoor dat de deur perfect past. 

Hoeveel kan ik een opdekdeur inkorten? 

Opdekdeuren kun je meestal aan de onderzijde met maximaal 1 cm inkorten. Dit is echter afhankelijk van het type deur. Bij paneeldeuren en fineerdeuren is het vaak mogelijk om maximaal 0,5 cm in te korten. 

Verschil tussen opdekdeuren en stompe deuren 

Het belangrijkste verschil tussen opdekdeuren en stompe deuren is hoe ze in het kozijn passen. Stompe deuren vallen volledig in het kozijn, terwijl opdekdeuren gedeeltelijk op het kozijn vallen. Stompe deuren vereisen standaard scharnieren, terwijl opdekdeuren vaak worden opgehangen aan inboorpaumelles. 

Draairichting van opdekdeuren 

De draairichting van een opdekdeur is belangrijk om te bepalen voor de installatie. Dit doe je door aan de kant te staan waar je de deur naar je toe trekt bij het openen. Als de scharnieren aan de linkerkant zitten, is de deur linksdraaiend, en andersom. 

Installatie van opdekdeuren 

Benodigde Scharnieren 

Opdekdeuren worden meestal geïnstalleerd met inboorpaumelles, die het gemakkelijk maken om de deur uit het kozijn te tillen, bijvoorbeeld voor schilderwerk. De hoogte van de paumelleboringen varieert afhankelijk van de hoogte van de deur. 

Afhangen van de Deur 

Bij het afhangen van een opdekdeur is het belangrijk om rekening te houden met de juiste spelingen: 2 mm aan de hangzijde, 3 tot 4 mm aan de sluitzijde en 2 mm aan de bovenzijde. 

Veelgestelde vragen 

Welke maten opdekdeuren zijn er? 

Opdekdeuren komen in standaard breedtematen zoals 53, 58, 63, 68, 73, 78, 83, en 88 centimeter. De standaard dikte van een opdekdeur varieert tussen de 38 en 40 mm. 

Kan een opdekdeur in elk kozijn? 

Opdekdeuren kunnen op diverse soorten kozijnen geplaatst worden, inclusief houten kozijnen. Het is cruciaal om het kozijn correct op te meten voor de juiste pasvorm. 

Hoeveel kost het plaatsen van een opdekdeur? 

De kosten voor het plaatsen van een opdekdeur beginnen vanaf ongeveer € 130,00. Dit is inclusief het monteren van een insteekslot en deurbeslag. 

Kan ik een opdekdeur vervangen door een stompe deur? 

Ja, maar dit vereist vaak het vervangen van het deurkozijn, omdat een stompe deur niet past in het kozijn van een opdekdeur. 

In de zoektocht naar de perfecte opdekdeuren, is het verkennen van diverse inspiratiebronnen essentieel. Voor aanvullende ideeën en creatieve inzichten, bezoek de website van Inspiration Tour. Hier vind je een schat aan informatie en inspiratie, niet alleen voor opdekdeuren maar ook voor andere deursoorten. Zo vind je er een mooie pagina met inspiratie voor aluminium deuren 

Meer inspiratie? Bekijk ook de website van Inspiration Tour 

Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws