Wie is Marius Borg, de anonieme zoon van kroonprinses Mette-Marit?

Om een koninklijke stieffamilie had hij nooit gevraagd. Om de aandacht die daarbij kwam kijken al helemaal niet.

Vorige maand vierde Marius Borg Hoiby, de oudste zoon van prinses Mette-Marit van Noorwegen, zijn 27ste verjaardag. Verwacht echter geen nieuwe foto of felicitaties vanuit het Koninklijk Huis: Marius doet al jarenlang zijn uiterste best om helemaal uit beeld te verdwijnen.

Broer en zus

Het halfzusje van Marius, prinses Ingrid Alexandra, heeft inmiddels alweer de twintig aangetikt en vierde dat zeker niet on the low. Hoe anders is het leven van haar oudere broer. Marius Borg Hoiby is de zoon van prinses Mette-Marit uit een eerdere relatie. Hoewel hij naar verluidt liefdevol in het paleis werd ontvangen, kreeg hij geen koninklijke status toen zijn moeder met kroonprins Haakon trouwde. Maar ook zonder koninklijke titel of taken stond Marius in de kijker. En hij zat niet te wachten op alle aandacht die bij het leven aan het hof komt kijken.

Marius, prinses Ingrid Alexandra, prinses Mette-Marit en kroonprins Haakon, 2022. Beeld: NL Beeld

Weg van het hof

Zeven jaar geleden, toen Marius twintig werd, besloot hij zijn eigen weg te gaan. Hij verzocht het Noorse hof om zijn naam van de website van het koninklijk huis te verwijderen. Kroonprinses Mette-Marit schreef een open brief, waarin ze de pers vroeg haar oudste zoon voortaan met rust te laten en zijn privacy te respecteren. Marius besloot in Amerika te gaan studeren om verder uit de Noorse schijnwerpers te verdwijnen.

Daarna zagen we hem heel af en toe nog bij familiegelegenheden, of op de foto’s die hij op Instagram deelde (waar hij met zijn ruim 47 duizend volgers trouwens allesbehalve ‘uit de spotlight’ is). De laatste jaren is het echter ook met die foto’s gedaan. Al zo’n veertien maanden laat Marius ook op social media niets meer van zich horen.

Beroemde partner

Wat Marius’ rustige leventje nog wel een beetje in de weg staat, is het feit dat zijn partner een beroemd Noors model en actrice was. Die deed nog weleens een interviewtje en zocht de schijnwerpers juist op. Nogal wiedes, want haar carrière hing ervan af.

Gestrande relaties

Toch wist Marius niet helemaal onder de spotlights weg te komen. Zo had hij rond 2020 tot 2022 een relatie met Noors model en actrice, Juliane Snekkestad. In datzelfde jaar verscheen zij zelfs op de (privé)kerstkaart van het kroonprinselijk gezin. Toch was Juliane niet de ware voor Marius, waardoor hij niet veel later een nieuwe liefde tegenkwam.

Deze gelukkige dame was realityster Nora Haukland. Echter, stond het koningshuis allesbehalve achter deze relatie. Zo verscheen ze een aantal maanden eerder met een doorzichtig zakje met wit poeder in het nieuws. En hoewel de foto maar een aantal minuten op het internet stond, werd ze al heel snel beschuldigd van cocaïnegebruik. Volgens de Noorse media was kroonprins Haakon dan ook woest toen hij weet kreeg van de foto. Zo zou de foto de koninklijke familie imagoschade opleveren, aangezien Nora destijds samen met Marius in de officiële residentie van de kroonprins woonde. Toch strandde ook deze relatie weer – tot grote opluchting van het Noorse koningshuis. Au moment is Marius – voor zover wij weten – vrijgezel.

Missie geslaagd

Een schandaal voor in de koninklijke boeken, een moeder én een zusje die allebei koningin van Noorwegen worden: het is nogal wat om met zo’n entourage te verdwijnen. Toch is Marius er tot op heden aardig in geslaagd. Zeven jaar na het verzoek om zich terug te trekken kunnen we dan toch eindelijk zeggen: mission accomplished.

Bron: Lecturas, Vorsten, Point de Vue | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws