Mette-Marit geeft zeldzaam interview over gezondheid, gezin, en ‘irritante journalisten’

Heeft de kroonprinses ooit nagedacht over een leven buiten het paleis?

Morgen is het zover: dan wordt de Noorse kroonprinses Mette-Marit vijftig jaar. Speciaal voor de gelegenheid heeft de hoogheid een uitgebreid interview gedaan met het blad D2. En ach, als je dan toch zo’n diepte-interview doet, kun je net zo goed even poseren voor enkele prachtige sfeerfoto’s.

Mijlpaal

Net zoals manlief, kroonprins Haakon eerder dit jaar, geeft ook Mette nu een speciaal interview voor haar vijftigste verjaardag. De Noorse dame staat (zeker voor een royal) niet heel vaak in de spotlights vanwege haar gezondheidsproblemen, dus het gesprek biedt een uniek kijkje in het leven van de kroonprinses.

Gezondheid

Zo gaan er op sociale media verschillende fragmenten van het interview rond, waarin de prinses spreekt over haar gezondheid. In 2018 maakte zij namelijk bekend dat ze kampte met longfibrose. “Ik realiseerde me dat het zo’n impact zou hebben op mn dagelijkse werkzaamheden, dat ik het wel moest vertellen”, stelde Mette hierover.

“Werken met een chronische ziekte is een oefening in acceptatie”, deelt de prinses, alvorens te stellen dat ze zichzelf met dank aan haar beperking steeds beter leert kennen. En wat heeft ze dan vooral over zichzelf geleerd? “Dat ik onzettend ongeduldig ben”, deelt Mette. Ha! Nuchter als altijd, die Mette.

Publieke druk

De chronische ziekte gooit natuurlijk hier en daar roet in het eten. Zo kan de kroonprinses niet zoveel doen als ze graag zou willen, en zijn er de zeldzame momenten waar ze royal duties moet afzeggen, wanneer het niet goed gaat. Gelukkig is ze inmiddels wel gewend aan de druk van een leven in de schijnwerpers.

Zo stelt ze dat ze bijzonder veel respect heeft voor journalisten en media, maar: “Natuurlijk erger ik me soms aan journalisten die ergens naar op zoek zijn.” Zo verklapt Mette dat ze vooral rond haar begindagen als kroonprinses flinke moeite had met de media-aandacht. “Ik denk dat ik er nu, na 22 jaar, vrij gewend ben geraakt aan een leven als publiek figuur.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D2 / Dagens Næringsliv (@d2magasin)

Manlief

Het was dan ook vrij pittig, die introductie aan het hof als alleenstaande moeder met een ‘wild’ verleden. Maar sindsdien is Mette flink gegroeid als persoon. Ze stelt: “Ik word nu 50, en ik was 25 toen ik Haakon ontmoette. Het voelt als een heel leven geleden. Ik herinner me nauwelijks nog hoe dat ging. Ik sta nu op een heel andere plek in het leven.”

Ook vraagt het blad de hoogheid naar hoe haar leven eruit zou zien als zij Haakon nooit ontmoet had. “Ja, ik heb daar wel eens over nagedacht”, begint de prinses. “Ik had geen idee waar ik mee bezig was….Ik denk dat het heel goed was dat ik Haakon heb ontmoet.” Aww!

Bron: Twitter @ChristinsQueens | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws