Aha: zó raak je de kilo’s kwijt na je veertigste verjaardag

Gegarandeerd resultaat!

Met de zomer in aantocht willen we lekker in ons vel zitten. Fit in onze zomerjurken op het terras verschijnen is natuurlijk essentieel voor een leuke tijd. Nu zien we er natuurlijk altijd fabuleus uit, maar mocht je tóch nog een paar hardnekkige winterkilo’s willen afvallen, hebben wij een aantal goede tips voor je.

Bouw rustig op

Om jezelf tijdelijk een nieuwe levensstijl aan te meten waardoor je een paar kilo’s kan verliezen, raden we je aan om niet te hard van stapel te lopen. Wanneer je dit wel doet kan het je lichaam extra stress bezorgen, wat je stofwisseling zou kunnen vertragen. En dan is al het harde werk voor niets. Begin daarom met lekker wandelen, wat stretchen en bouw cardio langzaam op in je trainingen. Maak een extra lang rondje wanneer je de hond uitlaat, of haal een frisse neus na het eten. Al die extra stappen zullen zeker in je voordeel werken wanneer je wilt afvallen.

Krachttraining

Geen reden tot paniek, krachttraining betekent niet dat je elke dag met zware gewichten moet gooien in de sportschool. Met slechts één of twee keer per week trainen met lichte gewichten ligt een mooi resultaat binnen handbereik. Wissel de dagen waarop je krachttraining doet af met dagen voor cardio om het beter vol te houden. Het fijne aan krachttraining is dat je je kunt richten op specifieke spiergroepen. Wens je mooie armen? Train dan met verschillende oefeningen de verschillende spieren in je armen. We begrijpen dat je misschien geen grote gespierde armen wilt zoals de Hulk, maar hiervoor hoef je niet bang te zijn. Die weg duurt namelijk erg lang, dus daar zul je niet ineens mee wakker worden.

De juiste voeding

Uiteraard is het naast sporten ook ontzettend belangrijk om te letten op wat je eet. Een eiwitrijk voedingspatroon is belangrijk om te helpen met gewichtsverlies, en helpt daarnaast ook nog eens om je lang verzadigd te voelen. Alsof dat nog niet genoeg reden was om de inname van eiwitten te verhogen, geeft het je ook nog eens energie.

Voldoende groenten eten is ook van belang. Ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen en vezels, iets wat je lichaam absoluut nodig heeft om goed te functioneren. Dankzij die eigenschappen geven groenten je ook nog eens een lang gevoel van verzadiging, dus minder snel lekkere trek!

Eet op tijd

We kennen het allemaal wel: ’s ochtends in alle haast het huis verlaten zonder ontbijt. Helaas heeft dit impact op je eetgewoontes de rest van de dag. Wanneer je ontbijt met voldoende vezels heb je namelijk minder trek later op de dag, waardoor je automatisch minder zult eten én dus je calorie inname verlaagt. Plotseling is ’s avonds die onweerstaanbare drang naar die heerlijke bonbons een stuk minder hardnekkig.

Slaap voldoende

Ook voldoende slaap heeft een positief effect op gewichtsafname. Ha! Dat horen we graag. Wanneer je minder dan zeven uur per nacht in dromenland doorbrengt, kunnen er metabolische veranderingen ontstaan waardoor afvallen ook lastiger wordt. Te weinig slaap kan ook leiden tot meer stress. En op zijn beurt zorgt stress weer voor een verhoogd cortisol-niveau, het stresshormoon in ons lichaam. En deze boef zorgt er helaas ook voor dat onze vetopslag toeneemt.

Drink genoeg water

Wist je dat onze honger soms komt omdat we te weinig drinken? Door goed te hydrateren zal je eetlust verminderen en wordt je vetverbranding extra gestimuleerd. Genoeg drinken is dus belangrijk. Maar helaas, voor deze voordelen moet je kiezen voor water en frisdrank laten staan! In frisdrank zitten veel suikers, die ons lichaam kan opslaan als vet. Dus, ons geliefde glas bitter lemon met ijs moet we verruilen voor een glas water als we willen afvallen.

Vraag om hulp

Misschien wel één van de grootste struikelblokken is het sociale aspect. De calorieën van die paar glazen rosé met vriendinnen tikken helaas ook aan, maar moeten we dan onze plannen afzeggen? Zeker niet. Zorg voor support van de mensen om je heen, en zoek een maatje om mee te sporten. Sporten is met zijn tweeën beter vol te houden, je kunt samen een gezonde maaltijd koken én het is samen gewoon een stuk leuker dan alleen!

Bron: Women’s Health | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws