Trijntje Oosterhuis over gezond afvallen: ‘Ik heb mijn manier van eten veranderd’

'En vooral ook mijn manier van dénken over eten'

Van crashdiëten tot afhaaleten, Trijntje Oosterhuis (51) leefde niet altijd even gezond. Maar inmiddels is de takeaway queen getransformeerd tot keukenprinses. “Mijn voorraadkast is nu gezonder, maar niet minder lekker.”, aldus de zangeres.

Diëten

“Volgens mij heb ik ieder dieet wel geprobeerd, in de hoop af te vallen. Als ik een concertreeks had of grote klus op televisie, wist ik precies welk crashdieet ik moest doen om een paar kilo te verliezen. Ik honger me wel even uit, want dan komt het goed, dacht ik. Nu weet ik beter en zie ik in dat ik een slechte relatie met eten had. Die crashdiëten zijn een enorme aanslag op je lichaam, want na maanden bikkelen kwamen de kilo’s er toch weer bij. Het eten van sla met een stukje kipfilet erop houd ik immers niet wekenlang vol. Zo heb ik jaren gejojood en daar voelde ik me emotioneel en fysiek gewoon niet meer goed bij. En mijn lijf accepteerde het ook niet meer omdat ik mijn metabolisme geheel in de war had geschopt.”

“Nu vraag ik me überhaupt af waarom ik steeds zo fanatiek probeerde af te vallen. Want ik heb niet één concertkaartje meer of minder verkocht, omdat ik – in mijn ogen – te zwaar was. Omdat ik misschien aan het destijds heersende schoonheidsideaal wilde voldoen? Kunnen we alsjeblieft stoppen met het denken dat we te dik zijn en met het idee dat we dit snel moeten oplossen?”

Gezonder eetpatroon

“Zelf heb ik een genetische neiging tot aankomen en ik ben inmiddels 51, moeder van vier kinderen en heb sinds de bevalling van mijn jongste last van mijn schildklier. Die doet het niet meer. Door mijn werk leef ik onregelmatig en dan was eten afhalen vaak makkelijker dan zelf koken. Want, wat moest ik nu weer maken?”

“Ik had geen inspiratie in de keuken, tot ik op de Lazyfitgirl Methode stuitte, een systeem voor een gezonder eetpatroon en mindset. Nee, ik ben niet op dieet, maar heb mijn manier van eten veranderd. En vooral ook mijn manier van dénken over eten. Neem nou zo’n kop vanilleyoghurt: daar zitten omgerekend acht suikerklontjes in. Nu koop ik een suikervrije variant. Wentelteefjes bak ik met volkorenbrood en pannenkoeken maak ik from scratch: met banaan en havervlokken.”

Het hele interview met Trijntje lees je in de gloednieuwe Beau Monde. Nu in de winkels! 

Tekst: Agnes Hofman | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws