Zien: Deens hof deelt eerste galaportretten Frederik en Mary

Het kersverse koningspaar staat er prachtig op.

Bij een nieuwe vorst op de troon komt nog flink wat kijken, zo weten we natuurlijk. Het Deense hof heeft weer één van die vele taken van hun lijstje kunnen afstrepen, want gisteren deelden zij de eerste officiële galaportretten van hun kersverse koningspaar!

Troonwissel

Op 14 januari kwam er, geheel onverwacht, een einde aan koningin Margrethes 52 jaren op de troon. Dit ging niet gepaard met een hoop bombarie, spektakel, pomp and circumstance zoals we vorig jaar bij de kroning van Charles zagen, maar met een gezonde dosis Scandinavische nuchterheid.

Margrethe zette een krabbeltje, nam afscheid met tranen in haar ogen, en nog geen uur later volgde de proclamatie van koning Frederik X vanaf het balkon te Christiansborg.

Koninklijke kiekjes

Goed, natuurlijk geldt dat er achter de schermen heel wat komt kijken bij zo’n wisseling van de wacht – waaronder het maken van een set vorstelijke portretten. In januari werden we al getrakteerd op een set eerste foto’s van het koninklijk gezin. Maar goed: er moesten ook nog een aantal galaportretten komen, die men op kan hangen in overheidsgebouwen, Deense ambassades, en Deense schepen, bijvoorbeeld.

In deze nieuwe foto’s van het koninklijk paar zijn zij zowel samen als apart van elkaar vastgelegd in vol vorstelijk ornaat.

Beeld: © Steen Evald, via Mediebank Kongehuset.dk

Op de beelden dragen de twee uiteraard hun erespelden en ereketens van de Orde van de Olifant, de hoogste ridderorde die het Deense koninkrijk kent. Frederik draagt daarbij zijn gala-uniform van de Deense marine, en een sabel dat nog heeft toebehoord aan zijn opa, wijlen koning Frederik IX.

Koningin Mary heeft met haar look bovendien een primeur te pakken: het is namelijk voor het eerst dat H.M. een diadeem uit de kroonjuwelen draagt! Voor de gelegenheid heeft zij gekozen voor de smaragden tiara, die perfect matcht met haar diepgroene japon van designer Birgit Hallstein.

Close-up

Bijzonder detail: de Deense kroonjuwelen zijn – wanneer ze niet op het hoofd van de koningin staan – van dichtbij te bewonderen in de kelder van het museumkasteel Rosenborg. De smaragden parure is één van de vier sets die je hier kunt bekijken. Bovendien hoef je er niet op te rekenen dat Mary deze juweeltjes ooit bij een staatsbezoek aan het buitenland mee zal nemen. Dat is namelijk ten strengste verboden. Wij kunnen nu al niet wachten tot het volgende gala-uitstapje in eigen land – wie weet of Mary dan opnieuw voor de smaragden parure kiest. Het misstaat haar in elk geval niet!

Bron: UFO No more, Kongehuset.dk | Beeld: © Steen Evald, via Mediebank Kongehuset.dk

Laatste nieuws