Wat gebeurt er met de juwelen van koningin Margrethe?

Waar gaan al die diamanten heen na het aftreden van de Deense vorstin?

Met de Deense troonwisseling die steeds dichterbij komt, wordt er achter de schermen hard gewerkt door de hofstaf om alles in orde te maken voor de grote dag. Er gaan natuurlijk een hoop grote verantwoordelijkheden van koningin Margrethe over op prins Frederik en prinses Mary, maar hoe zit dat met de imposante juwelen die de koningin regelmatig draagt? Het Deense hof geeft uitleg!

Koninklijke juwelen

Zoals bij veel koningshuizen het geval is, geldt voor de Deense juwelen dat zij echt niet allemaal persoonlijk toebehoren aan koningin Margrethe. Zo behoren een paar van de belangrijkste sets toe aan de Kroon, valt een deel onder de zogenaamde ‘Løsørefideikommis‘ van het Deense koningshuis, en is een deel particulier bezit van de royals. Wat er precies met de juwelen gebeurt na Margrethes abdicatie, verschilt dus per stuk.

Kroonjuwelen

Om bij de makkelijkste categorie te beginnen: er zijn vier parures die onder de Deense kroonjuwelen vallen. Het gaat hier om een set juwelen met briljantgeslepen diamanten, een collectie smaragden juwelen waar ook een diadeem bij hoort, een set met parels en robijnen, en een tweetal roosgeslepen diamanten colliers die in verschillende configuraties te dragen zijn.

margrethe
Margrethe met de tiara, oorbellen, en ketting uit de smaragden set. (Beeld: NL Beeld)

Voor deze juwelen geldt dat ze als staatsbezit onder de eigendommen van de Deense Kroon vallen. Met Margrethes abdicatie gaan deze sets automatisch over op Frederik en Mary, en mag Mary ze naar hartenlust dragen. De enige voorwaarde is dat deze juwelen binnen Denemarken blijven – op een uitgaand staatsbezoek mogen deze prachtige kunstwerkjes dus niét mee in de koffer. Op momenten dat ze niet gedragen worden, kun je deze vier parures bewonderen in de (uiteraard goed beveiligde) kelder van het museumkasteel Rosenborg.

Koninklijke stichting

Een ander deel van de juwelen valt dus onder de zogenoemde Løsørefideikommis. Dit betekent kort samengevat dat de juwelen geen specifiek bezit zijn van één individuele royal, maar toebehoren aan een stichting die in 1910 werd opgericht door toenmalige koning Frederik VIII. Deze commissie moest ervoor zorgen dat verschillende schatten binnen de familie zouden blijven, en niet zomaar door een gierige vorst verkocht konden worden.

Onder deze collectie valt onder meer de Perlepoire-set die Margrethe door de jaren graag heeft gedragen bij allerhande evenementen.

Margrethe juwelen
Margrethe in 2017 bij een staatsbezoek aan België met de Perlepoire-set. (Beeld: NL Beeld)

In tegenstelling tot de kroonjuwelen mogen deze pronkstukjes wél mee op reis, en we verwachten dan ook dat Mary daar de komende jaren goed gebruik van zal maken.

Persoonlijke pareltjes

En tot slot zijn er natuurlijk nog enkele juwelen die simpelweg persoonlijk bezit zijn van de royals. Zo is de zoete Baden Palmette-tiara via een erfenis bij Margrethe terecht gekomen, en heeft de vorstin deze met name bij romantische gelegenheden uit haar juwelenkluis getrokken – geheel toepasselijk gezien de hartvormige motieven, non?

margrethe
Margrethe met het Baden Palmette-diadeem in 2008. (Beeld: NL Beeld)

Van de sieraden die persoonlijk aan Margrethe toebehoren, geldt dat zij hiermee mag doen of laten wat zij wil. Wie weet wat voor juwelenpracht zij aan het aanstaand koningspaar schenkt om de gelegenheid luister bij te zetten.

Hoe dan ook, wij kunnen niet wachten om te zien met wat voor tiara’s en juwelen Mary de komende tijd ten tonele verschijnt!

Bron: Kongehuset.dk, Kongernes Samling, The Court Jeweller | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws