Prins Frederik werd drie dagen voor aankondiging op de hoogte gesteld van troonswisseling

Dat was vast even schakelen!

Koningin Margrethe verraste de wereld met haar onverwachte aftreden, dat zij tijdens haar nieuwjaarsspeech aankondigde. Maar waar wij zouden verwachten dat een dergelijke beslissing achter gesloten deuren al maanden bekend was, blijkt nu dat zelfs prins Frederik, de beoogde troonopvolger, pas op het laatste moment op de hoogte werd gesteld.

Frederik en Joachim

Koningin Margrethe lichtte haar zonen, kroonprins Frederik en prins Joachim, slechts 72 uur vóór de aankondiging in over haar troonsafstand. Dit bevestigt Lene Balleby, hoofd communicatie van het Deense koninklijke huis. In het lokale dagblad Berlingske vertelt ze: “Ik kan bevestigen dat de koningin zowel de kroonprins als prins Joachim op 28 december op de hoogte heeft gesteld van de keuze.” Dat moet even schakelen zijn geweest!

De woordvoerdster kan niet bevestigen wanneer het hof en premier Mette Frederiksen het nieuws te horen kregen. “Ik kan alleen zeggen dat dit op zeer korte termijn was.”

Vrijwillige troonsafstand

Koningin Margrethe is de eerste Deense monarch in 900 jaar die vrijwillig afstand doet van de troon. Volgens historica Mie Ellekilde was het ongebruikelijke karakter van de beslissing wellicht reden voor Margrethe om het nieuws zo last-minute aan haar besloten kring te vertellen.

“In Denemarken zijn abdicaties geen traditie, dus het is behoorlijk uitzinnig dat kroonprins Frederik niet meer dan drie dagen heeft gehad om te wennen aan het idee dat hij nieuwe staatshoofd wordt,” merkte Ellekilde op.

Nieuwjaarsbanket

Op 1 januari verschenen kroonprins Frederik en kroonprinses Mary voor het eerst in het openbaar sinds de aankondiging, tijdens het nieuwjaarsbanket in Kasteel Amalienborg in Kopenhagen.

Natuurlijk had het feestelijke banket een bitterzoet randje, aangezien het de laatste keer zou zijn dat Margrethe (een bijzonder geliefd monarch) deze feestelijke aangelegenheid organiseerde. En voor het kroonprinselijk paar was de avond minstens zo bijzonder, aangezien het de eerste keer was dat zij zich lieten zien na de grote aankondiging. En ondanks die verrassende wending, ziet het koppel er nu al uit alsof ze al helemaal klaar zijn voor hun rol als koningspaar!

Bron: People Magazine, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld / Brunopress, Instagram @detdanskekongehus

Laatste nieuws

harry philip

De ongekende gelijkenis tussen prins Philip en prins Harry

Een oude foto uit de jaren vijftig laat een bijzondere gelijkenis zijn.
elisabeth

Het succes van Elisabeth: ‘Ze overklast alle prinsessen die haar zijn voorgegaan’

Voor royalty-liefhebbers breken gouden tijden aan nu een nieuwe generatie prinsessen richting volwassenheid gaat.
fout kapper

Voorkom deze veelgemaakte fout bij de kapper

Je wil natuurlijk zo goed mogelijk geknipt worden..