Deense royals stralen bij glitterend gala na aankondiging troonwisseling

Een bijzonder moment voor Margrethe, Frederik, en Mary.

Deze Oudjaarsdag kregen we een flinke verrassing vanuit Denemarken: toen kondigde koningin Margrethe namelijk aan dat zij op 14 januari zou aftreden. Hiermee komt er na precies 52 jaar een einde aan haar regeerperiode. Op Nieuwjaarsdag verschenen de Deense royals traditiegetrouw in vol ornaat bij een feestelijke receptie om het nieuwe jaar in te luiden, en hier waren natuurlijk alle ogen gericht op de toekomstige koning en koningin: Frederik en Mary.

Nieuwjaarsbanket

Met nog slechts twee weken op de teller totdat Margrethe haar troon doorgeeft aan haar oudste zoon, hostte de Deense vorstin gisteren voor het allerlaatst het jaarlijkse nieuwjaarsbanket. Met deze feestelijke traditie wordt het nieuwe jaar elke keer weer goed ingeluid.

Ook gisteren verschenen verschillende leden van de Deense koninklijke familie volop in glam bij het kasteel Amalienborg, om daar in vol ornaat 2024 in te luiden. Naast Margrethe, Frederik, en Mary, waren onder anderen ook prins Joachim en prinses Marie aanwezig, net als prinses Benedikte. En dat zag er allemaal bijzonder feestelijk uit!

“Hoewel het flink regende, ging het eerste feest van het jaar voor de koninklijke familie feestelijk van start toen Hare Majesteit de Koningin, het kroonprinselijk paar, en Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Joachim, Prinses Marie, en Prinses Benedikte aankwamen te Amalienborg”, valt er bij de beelden te lezen.

Koningspaar in spe

Natuurlijk had het feestelijke banket een bitterzoet randje, aangezien het de laatste keer zou zijn dat Margrethe (een bijzonder geliefd monarch) deze feestelijke aangelegenheid organiseerde. En voor het kroonprinselijk paar was de avond minstens zo bijzonder, aangezien het de eerste keer is dat zij zich lieten zien na de grote aankondiging. En ligt het aan ons, of stralen Mary en Frederik nog nét iets harder dan normaal?

Voor de gelegenheid droeg kroonprinses Mary volgens UFO No More haar dieprode Birgitte Hallstein-japon, die ze over de decennia regelmatig uit de kast heeft getrokken voor de nieuwjaarsbanketten – voor het eerst al in 2007! Op heur hoofd prijkte daarbij de robijnen parure-tiara, die perfect matchte met de wijnrode tint van haar japon.

Prinses Marie (hierboven te zien op de tweede foto) straalde bovendien in een diepblauwe peplum-japon van kant, van ontwerper Rikke Gudnitz. Ook deze heeft door de jaren heen al regelmatig een verschijning mogen maken bij allerhande officiële gelegenheden.

Meer feestelijkheden

Hoewel je zou denken dat de Denen de komende weken hun handen vol hebben aan het voorbereiden op de troonwissel, staan er nog veel meer feestelijke nieuwjaarsbanketten op de agenda. Deze traditionele ‘nytÃ¥rstaffel‘ was namelijk de eerste van meerdere banketten die in januari plaatsvinden. Gisteren stonden prominente politici en leden van de hofhouding centraal, op de tweede dag draait het banket om militaire leiders en het diplomatiek corps, en bij het derde nieuwjaarsbanket mogen allerhande vertegenwoordigers van grote organisaties en het Deense leger aanschuiven.

Even rustig bijkomen in aanloop naar de grote dag is er dus niet bij voor de Deense royals!

Bron: UFO NO More, Royal Central, Instagram @detdanskekongehus | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws