BREAKING: Koningin Margrethe treedt af na 52 jaar op de troon

'Ik heb besloten dat dit het juiste moment is.'

In haar nieuwjaarsspeech liet de Deense koningin Margrethe vandaag een klein bommetje vallen: zij treedt met ingang van 14 januari 2024 af als koningin van Denemarken. Haar zoon, Frederik, zal haar opvolgen als koning Frederik X.

Nieuwjaarsspeech

Het hoort erbij met het einde van het jaar: de Britse royals trekken massaal naar Sandringham, vorstenhuizen poseren voor pittoreske kerstkiekjes, en er wordt heel wat af-gespeecht onder de verschillende vorsten.

Zo kwam ook de Deense koningin Margrethe met haar traditionele eindejaarsspeech – maar wat een routine-taakje had kunnen worden, heeft een bijzondere dimensie gekregen. De Deense vorstin heeft namelijk aangekondigd dat zij op haar 52e troonjubileum aftreedt.

Abdicatie

Via Instagram staat het Deense hof ook nog even stil bij het grote nieuws. Zo deelt het Kongehus een foto van Margrethe tijdens haar speech, en citeert het grote nieuws in haar eigen woorden:

“Ik heb besloten dat dit het juiste moment is. Op 14 januari 2024 – 52 jaar nadat ik mijn geliefde vader heb opgevolgd – treed ik af als koningin van Denemarken. Ik draag de troon over aan mijn zoon, kroonprins Frederik.”

Met nog twee weken te gaan tot de abdicatie van de 83-jarige vorstin, moet er natuurlijk flink wat gebeuren. Zo laat het Deense hof ook weten dat de website van het koningshuis de komende weken aan alle kanten van een update voorzien zal worden. Hiermee moet de boel gereed worden gemaakt voor de troonwisseling.

Jubileum

Vorig jaar vierde de Deense vorstin nog haar gouden troonjubileum. Op 14 januari 1972 besteeg zij de Deense troon, na het overlijden van haar vader op diezelfde dag. Voordat de destijds 32-jarige dame die rol als koningin op zich nam, leidde zij een relatief ‘gewoon’ leven. En waarom zou de piepjonge Margrethe zich ook zorgen maken over de troon? De kans was immers klein dat die kroon op haar hoofd zou belanden. De Denen gaven destijds namelijk nog een voorkeur aan mannelijke opvolgers. Met twee zussen naast zich, zouden de dochters van koning Frederick X de troon naar hun oom zien gaan.

Dat gebeurde echter niet. In 1953, toen Margrethe dertien was, werden de wetten rond troonopvolging aangepast, waarmee ook vrouwelijke afstammelingen van een regerend vorst de troon konden overnemen. En zo geschiedde dus, in 1972. Dat troonjubileum werd vorig jaar nog groots gevierd, met allerlei bijzondere evenementen.

Betrokken koningin

Margrethe heeft gedurende haar leven weinig stilgezeten. Zo was ze van jongs af aan druk met haar studie – van een jaar aan een Engelse kostschool, tot verschillende periodes aan universiteiten door heel Europa. Zo studeert ze Politieke Wetenschappen aan de Aarhus-universiteit, spendeert ze een jaar aan de Sorbonne in Parijs, en sluit ze haar studietijd af aan de London School of Economics in 1965.

In maart 1958: aan de vooravond van haar achttiende verjaardag. (Beeld: BrunoPress)

Van 1958 tot 1970 toont Margrethe zich bovendien betrokken bij de defensietroepen van haar moederland én omstreken. Zo traint ze voor verschillende rollen bij de vrouwelijke luchtmacht. Daarnaast heeft ze vanaf 1972 een ererol bij enkele troepen van het Britse leger.

Daarnaast is het algemeen bekend dat de vorstin zich graag toelegt op geschiedenis, archeologie, en de kunsten. Recentelijk kwam Margrethe nog in het nieuws omdat zij met haar creatieve talenten had meegewerkt aan een Deense aristo-romcom die op Netflix is verschenen. Met haar nuchtere karakter en gevoel voor humor is ze door de jaren uitgegroeid tot een bijzonder geliefd vorstin.

Ze heeft de lat dus flink hoog gelegd voor haar zoon, nu-nog kroonprins Frederik. Hij zal (volgens de Deense traditie) regeren als koning Frederik X.

Bron: Reuters, Royal Central | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws