Verzoening aan het Deense hof na rampzalig jaar

Alles lijkt vergeven en vergeten aan het Deense hof.

Over het algemeen is het jaareinde dé tijd om samen te komen met je dierbaren – maar vorig jaar verliep dat aan het Deense hof toch even anders. Toen zagen de feestdagen er bijzonder eenzaam uit voor koningin Margrethe. Gelukkig lijkt alles inmiddels weer koek en ei te zijn: de vorstin wordt dit jaar weer te Marselisborg vergezeld door haar beide zoons en hun gezinnen.

Roerig jaar

Het kán je bijna niet ontgaan zijn dat er een hoop tumult was ontstaan te paleize in Denemarken, eind vorig jaar. Dat zat zo: in het kader van een ‘kleinere monarchie’ (helemaal hip onder de huidige monarchieën, de Zweden en de Oranjes kunnen erover meepraten) had koningin Margrethe besloten om de kroost van jongste zoon Joachim van hun prinselijke titels te ontdoen.

Zij claimde zelf dat dit in goed overleg was gegaan, maar Joachim zelf, z’n ex-vrouw Alexandra, huidige vrouw Marie, en zelfs kleinzoon Nikolai zélf lieten weten dat ze dit toch anders zagen.

Eenzame kerst

Er werd vervolgens naarstig overlegd tussen de betrokken partijen en in officiële statements werd aangegeven dat de familie er samen was uitgekomen. Dat klinkt misschien goed, maar uiteindelijk plande Joachim met z’n gezin een reis naar Vietnam tijdens de kerstperiode, en vertrok hij enkele maanden later naar de Verenigde Staten.

Het gezin rond kroonprins Frederik en prinses Mary was namelijk toevallig óók niet in de buurt van Denemarken. Zij vierden hun feestdagen in het zonnige Australië – waar de kroonprinses haar roots heeft. Daarom viert het kroonprinselijk gezin hun feestdagen afwisselend in Denmark en down under. Zo ging koningin Margrethe de feestdagen redelijk alleen tegemoet.

Gezellig samen

Inmiddels zijn we een jaar verder, en lijkt het erop dat de gemoederen weer bedaard zijn. Het Deense hof heeft namelijk bevestigd dat koningin Margrethe bij de komende feestdagen gewoon door haar zoons vergezeld wordt te paleize.

Vanaf 20 december neemt de vorstin haar intrek in het kasteel Marselisborg te Aarhus, en daar zullen haar beide zoons met hun gezinnen bij aanwezig zijn. Graaf Felix, de tweede zoon van prins Joachim, zal zich bij z’n familie voegen op 25 december. Alleen Margrethes oudste kleinkind, graaf Nikolai, laat het afweten. Hij studeert au moment in Australië, en wil naar verluidt Kerstmis in het buitenland doorbrengen. Wie weet: misschien kan de jonge graaf volgend jaar de kerstdagen doorbrengen met oom Frederik en tante Mary, als zij ook weer naar het zomerse Australië trekken?

Voor nu ziet het er in elk geval naar uit dat de Denen eindelijk weer met elkaar door één deur kunnen – wij wachten de kerstfoto’s af!

Bron: The Daily Mail, Beau Monde archief | Beeld: NL Beeld

 

Laatste nieuws