Herres in Denemarken: eenzame kerst voor koningin Margrethe

Kasteel Marselisborg zal er dit jaar stilletjes bij staan.

De Deense koninklijke familie viert de kerst dit jaar een tikkeltje anders. De een gaat voor een trip down under terwijl de ander een ‘lang geplande reis’ heeft: wat is er aan de hand? 

Wat is er (Kerst)mis?

De feestdagen zijn bij uitstek geschikt om met de hele familie samen te komen. Hoewel dat ook altijd de traditie was bij de Deense royals, lijkt het erop dat er geen hereniging is voor de kerstperiode.

Dat er al gerommel was bij de Deense familie, dat was al duidelijk. Dit jaar besloot koningin Margrethe om vier van haar kleinkinderen hun koninklijke titels te ontnemen. Vanaf 1 januari verliezen de kinderen van prins Joachim – prins Nikolai, prins Felix, prins Hendrik en prinses Athena – hun royal titel. In plaats daarvan zullen ze worden aangeduid als zijn of haar excellentie graaf of gravin van Monpezat.

Dat niet iedereen het eens was met dit besluit, werd alleen maar duidelijker toen prins Joachim, zijn vrouw prins Marie en zijn ex-vrouw Alexandra, gravin van Frederiksborg, hun mening in het openbaar gingen uiten – en die was niet mals.

Andere kerstplannen

Niets zegt Kerstmis als een flinke discussie met de familie, maar het lijkt erop dat de royals hun kerstplannen al hebben aangepast. In plaats van de feestdagen doorbrengen in kasteel Marselisborg in Aarhus, spenderen kroonprins Frederik, kroonprinses Mary en hun kinderen – prins Christian, prinses Isabella, prins Vincent en prinses Josephine – de kerst dit jaar in Australië.

Het is voor het eerst in vijf jaar tijd dat Mary met haar familie voor een langere periode naar haar thuisland gaat.

Buiten het paleis

En ook prins Joachim heeft besloten om tijd buiten het paleis door te brengen. Een verklaring van het koninklijk hof bevestigde eerder dat hij en zijn gezin Kerstmis zullen doorbrengen “op een lang geplande reis naar het buitenland”. Waarheen is niet bekend, maar wij verwachten met het oog op Joachims nieuwe baan eigenlijk een Deense kerst in Washington. Wie weet: krijgen we kerstkiekjes vanuit de Amerikaanse hoofdstad?

Voor koningin Margrethe zit er dus niets anders op dan samen met haar zus, prinses Benedikte, kerstavond samen door te brengen in Djursland. En de rest van de maand alleen doorbrengen in kasteel Marselisborg. Ach, gourmetten met twee is ook hartstikke leuk!

Bron: Hello! Magazine | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws